Verdidebatt

Norges mareritt

Vi muslimer er en lite sammensveiset gjeng. Vi klarer ikke bli enige om når fasten skal starte engang. Men ta over Norge, det skal vi. Yes.

Aon Raza Naqvi

Muslim

Du vet den følelsen når du er i butikken og føler deg mistenkeliggjort. At den som jobber der ser ekstra nøye på deg, og selv om du ikke har gjort noe galt, føler du deg skyldig. Og om du faktisk gjør noe galt, er du representant for alle de som tror på samme Gud som deg. I mitt tilfelle, 1.6 milliarder mennesker. Det er litt sånn å være muslim i Norge. Mye å bære på skuldrene til en 15 år gammel fattiglus som stod i butikken og vurderte å snike en sjokolade ned i lomma.

Stor plan

For det er det vi muslimer er, en svær gjeng med én felles plan: Å ta over Norge. En melkesjokolade om gangen. Jeg har lekt med tanken om det nye Norge – et muslimsk land. Ikke fordi at jeg vil det, eller planlegger det (please ikke ring Hege Storhaug), men bare som et eksperiment. For hva skulle måtte til for å faktisk få det til. Et uhørt og usett samarbeid i den muslimske verden. Der sjia, sunni, wahabi, ahamaddiya, bahai og sufier lager en felles plan. Der de er enige om én stor og komplisert måte å islamisere Norge.

Hvis det skulle skje, måtte vi løst en del andre problemer først. For selv om det i et hysterisk blogginnlegg på statlig støttede konspirasjonsblogger virker som at muslimer er én sammensveiset gjeng, er sannheten det motsatte. Vi er så forskjellige og lite sammensveiset at vi ikke engang er enige om når Id (ofte stavet Eid) er. Et spørsmål som går så langt tilbake at det ikke fantes meteorologer i verden. Og selv om det gjør det i dag, er det fortsatt et mysterium når fullmånen som representerer slutten på fastemåneden Ramadan, egentlig er. Ikke nok med det, vi klarer ikke engang å bli enige om når fasten åpnes. Ikke engang sollys er vi enige om. Men ta over Norge skal vi. Yes.

LES OGSÅ: Han tilbyr norgesferie med fjord, fjell og halal-mat

Halal i tacoen

La oss gå dypere inn i vrangforestillingene til en håndfull islamkritikere. Se for deg møtereferatene fra de månedlige allmøtene, i et lokale med plass til 100 menn, ingen kvinner, kun menn, for muslimer hater jo kvinner (at Pakistan hadde en kvinnelig statsminister før Norge var bare eh… illuminati som tok over i et øyeblikk). De hemmelige spionene, Keshvari, Abid og Himanshu forteller om hvordan de har fullført oppgavene sine. Keshvari har regelmessig blandet ut fredagstacoen på Stortinget med halal-kjøtt, Abid har invitert kollegaene sine på Bollywood-filmkveld og Himanshu kaster onde forbannelser i gangene mellom møter.

NRK er selvsagt med på det hele, med sin representant ved podiet, en journalist som stadig prøver å hypnotisere Siv Jensen med sine ordspill: «Is, lam, det er mye man kan spise i påsken, hva går det i hos deg, Siv?». Han tror at hun vil være klar til å gi en Id-hilsen innen 2021.

Per og Bahare

Det store allmøtet avsluttes med at Per Sandberg krones for å gi Iran tilgang til mobiltelefonen sin og for å bli sammen med Bahare. Den muslimske trommen slås på mens gongongen får en real dask. Per gjør den hemmelige dansen. Hammeren slår tre ganger, som betyr at Per nå er blitt en av oss. Han får det muslimske navnet Pervaiz Snikberg.

Den øverste lederen holder det avsluttende innlegget og stiller alle til veggs med målet om å kapre Grønland. Med over to dusin barer og utesteder per 100 meter, og hasjsalg på gata, går det heller dårlig.

LES OGSÅ: – Konservativ, politisk islam oppstod som et verktøy mot kolonialismen, mener fransk forfatter

Løsningen

Fremstillingen av muslimer i Norge, er like fjern for meg som disse avsnittene. Jeg kan ikke svare for andre enn meg selv på spørsmålet om hvordan det er å være muslim i Norge i dag. Noen opplever utenforskap og blir gangstere, andre blir tekstforfattere som kåserer for første gang siden videregående i Vårt Land. Det er individuelt. Men utenforskap og mistenkeliggjøring er noen fellesnevnere. Og selv om det affekterer oss på ulike måter og i ulik grad, har media mye å si for oss. Tro det eller ei, men mange baserer alt de vet om oss på ting de har hørt fra en i all hovedsak problemfokusert mediedekning av muslimer. Dermed blir det vanskelig å skille mellom politikk i Saudi Arabia, naboen Malik, postmannen med en sønn som går førstegangstjenesten og en datter som studerer til å bli en lege.

Jeg tror løsningen er at vi blir kjent med hverandre. I mellomtiden har vi kardemommeloven, eller de ti bud, noe generelt og åpenbart, som gjør at vi lever i harmoni. At den som ikke har syndet kan kaste den første steinen, som er ingen.

Fem kjappe med kåsøren

– Hvem er du?

– Dette spørsmålet har jeg brukt mange år på. Da jeg var 25 år og jobbet i fast stilling for et reklamebyrå, innså jeg at jeg ikke bidro til noen ting. Så jeg slutta. Siden da har gått fra hjerteprosjekt til hjerteprosjekt. I fjor ga jeg ut min første bok, en antologi som heter Third Culture Kids. Nå sist var jeg redaktør for NRK-produksjonen «Festen etter fasten». I sommer jobber jeg med min neste bok, en romandebut.

– Beskriv deg selv med tre ord

– Selvstendig, ærlig og rar.

Rom for refleksjon

– Hvordan var det å kåsere om det å være muslim?

– Det tok meg tilbake til videregående, og jeg innså nå, at jeg aldri helt forstod kåseri da. Håper jeg har forstått det nå.

– Hva betyr islam/troen din for deg?

– Min empati, medmenneskelighet og folkeskikk, mitt syn på meningen med livet og mine mål, er inspirert av Profeten Muhammed og hans familie. Det er mye rom for refleksjon, filosofi og vitenskap i min tro. Det har vært en kilde til kunnskap og tålmodighet. Ordet «aqidah» er viktig. Det betyr personlig trosbekjennelse. Det er her du former dine tanker om alt du har lært. Og alle har lov til å ha sin. Bare ikke plag andre.

Skating og skriving

– Hvem har du som forbilde når det kommer til komikk?

Dave Chapelle. Tidenes beste komiker, og en ekstremt viktig stemme i vår tid. Han finnes på Netflix. Sjekk ham ut om du ikke har gjort det allerede.

– Hvordan skal du bruke sommerferien din?

– Skating, gaming, bading og skriving.

LES FLERE KÅSERIER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt