Verdidebatt

Klimasamarbeid med Israel

Israel ønsker mer enn gjerne å samarbeide med andre land, for å utvikle løsninger i fellesskap som kan bremse den globale klimakrisen vi står overfor.

Hagar Spiro-Tal er ambassaderåd ved Den israelske ambassaden i Oslo. Hun ønsker seg mer klimasamarbeid mellom Norge og Israel.

Hagar Spiro-Tal

Ambassaderåd ved Den israelske ambassaden i Oslo

Klimaendringene påvirker i dag så og si alle sektorer: fra utdanning til forbruk, fra turisme til helse og mat, for å nevne noen. Men i hvilken grad tar enkeltindividet ansvar for å bidra til miljøagendaen?

Bærekraftig livsstil

Nå mens pandemien har herjet har vi lært å sette pris på nærmiljøet og reflektere over vår plass i verden. Tiden vi er inne i har også understreket viktigheten av samarbeid og internasjonal innsats, av kunnskapsutveksling og støtte. Det er ingen tvil om at land trenger hverandre - samt felles miljømessige beslutninger med klare definerte mål, og et rammeverk som hvert land kan implementere.

Slikt samarbeid er avgjørende, men det er også viktig å huske at vi har et personlig ansvar for måten vi lever på. Vil vår fornyede kontakt med nærmiljøet gjøre det lettere for oss å vedlikeholde og beskytte det? Kan samfunnet, som nå har en fornyet følelse av samhold og solidaritet, bidra til en mer bærekraftig livsstil?

Vi kan påvirke

Akkurat som koronaviruset ble en global trussel som ikke skåner noen region i verden, så påvirker også klimaendringene oss alle. Endringene kommer til uttrykk på ulike måter i ulike deler av verden: tørke, flom, ørkenspredning og klimaflyktninger for å nevne noe.

Da er det oppmuntrende å tenke på at hver og en av oss kan påvirke en lang og positiv hendelseskjede for klimaet, ved å bidra med en bærekraftig livsstil. En unik forståelse for dette har begynt å utvikle seg i kjølvannet av koronakrisen. Vi kan leve og overleve med mindre shopping, mindre reise og oppleve dyrebar, menneskelig solidaritet (selv om det skjer virtuelt).

LES OGSÅ: Forbyr billigbilletter på fly. Forbyr fly der reisen tar under tre timer og det går tog.

Israelsk klimateknologi

I tider der teknologien kan hjelpe oss med de mest utrolige ting - som sykdomsdiagnostisering via mobilapper eller omsorgstjenere utstyrt med kunstig intelligens for eldre og enslige, finnes også løftet om en fornyet kontakt med moder jord. I Israel finnes det mange initiativer som oppmuntrer denne utviklingen, og det legges til rette for utveksling av kunnskap og lokale aktiviteter. Det blir avholdt kurs og opplæring innen reduksjon av forbruk og miljøavtrykk.

Israelsk entreprenørskap har ikke hoppet over miljøspørsmålet, men byr på en verden av spennende, nye teknologier. Israel har blant annet utviklet teknologier som anses å være de mest avanserte innen fornybar energi. Et eksempel er energi utvunnet av havkraft fra bølger, et annet er fordampningsprosesser som produserer rent vann og samtidig også gjør gjenbruk av vann mulig. Israel har også utviklet løsninger for vanning i tørre regioner.

Det er en kjensgjerning at overforbruket i dyrematindustrien har påvirket klimaet negativt. Israelske selskaper utvikler nå erstatninger til animalsk mat, gjennom laboratoriedyrket kjøtt og proteiner som etterligner kjøtt- og kyllingproteiner ved hjelp av gjæring.

Ønsker samarbeid

Israel blir med slike oppfinnelser gradvis ledende innen klimainnovasjon og bidrar til målet om å garantere en bærekraftig verden for fremtidige generasjoner. Israel ønsker mer enn gjerne å samarbeide for å utvikle flere løsninger i fellesskap som kombinerer teknologi og forskning, for å bremse den globale klimakrisen vi står overfor.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt