Verdidebatt

Alle kan hjelpe noen

Av alle land i Europa er Norge best stilt til å ta imot enslige mindreårige og barnefamilier fra Moria. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

Øystein Magelssen

Generalsekretær KFUK-KFUM Norge

En rekke organisasjoner og kirkesamfunn i Norge krever at norske myndigheter bidrar til å evakuere barna fra de umenneskelige forholdende de lever under i Moria-leiren. Den humanitære krisen er nå så prekær at den krever en umiddelbar løsning.

Norge kan inspirere andre land

Flere europeiske land har besluttet å hente ut enslige mindreårige flyktninger fra flere leire i Hellas. Den tyske regjeringen besluttet å starte med å hente ut 50 av i alt 350–500 barn. Luxembourg henter tolv. Nå kan Norge bli det tredje landet som henter enslige mindreårige flyktninger, noe som videre kan inspirere flere land.

KFUK-KFUM Norge oppfordrer norske myndigheter til å støtte opp under disse initiativene og hente ut vår del. Bare slik kan vi nå få til en felles europeisk innsats og samtidig løsning. Vårt sosialetiske engasjement og mandat for barn og ungdom har overbevist oss. Det samme har rapportene vi får fra vår søsterorganisasjon YMCA Greece som alt i flere år har drevet lokal nødhjelp blant disse aller mest sårbare i sitt eget land.

LES OGSÅ: Moria-barna er gutar frå Afghanistan

Viktig etisk valg

Stortingsflertallet i dag vil enten ikke anerkjenne at situasjonen er prekær eller vente på en felles europeisk løsning. EU har hatt en rekke møter om å fordele flyktningene uten resultat. Flere europeiske land er av ulike grunner, redde for å gjøre noe. Flyktningkrisen i 2015 løftes frem som et skrekkeksempel. Mange er også redde for signaleffekter. Om vi evakuerer Moria nå, vil leiren fylles opp igjen etter få uker. Europas politikere vil ikke signalisere at leiren har en bakdør til lykkeland. Ekspert og medlem av Nobelkomiteen, Asle Toje, mener Tyrkias frislipp av flyktninger har skremt Europa. Europa vil ikke la seg diktere av en slik stat eller bli satt sjakk matt.

Regjering og storting står nå foran et viktig etisk valg. Forrige hjemhenting av to norske barn og deres mor ga regjeringskrise. Vår bønn er at politikerne nå evner å holde hodet kaldt og hjertet varmt, og ikke lar seg trollbinde av norsk parlamentarisk taktikkeri. Politikk er «det muliges kunst.» Det handler om å våge å prioritere. Viktige hensyn opp mot mer viktige hensyn. Folk lytter når tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik benytter utestemme. Dette handler ikke om penger. Dette handler om barn!

7500 barn lider

En tidligere politiker vet hvilke retoriske grep som benyttes for å vise handlekraft samtidig som man faktisk ikke gjør noe. 19 tidligere statsråder har en udefinert påvirkningskraft på sittende politikere. La oss håpe, Bondevik (KrF), Godal (Ap), Enger (Sp), Normann (H), Dørum (V) og co. får gjennomslag. Sammen med mange av oss humanitære og frivillige organisasjoner, kirkesamfunn og 46.000 underskrifter.

7500 barn lider uten tilgang til rent vann, nok mat, skolegang, varme eller trygghet. De fryser og er redde. Behovet for helsehjelp er akutt. Barna frarøves en trygg oppvekst mens vi ser på. Om pandemien sprer seg i den overbefolkede leiren blir konsekvensene katastrofale.

Av alle land i verden har Norge de beste forutsetninger for å kunne handle straks og med kraft. Vårt moralske ansvar kjenner ikke landegrenser. Det er heller ikke begrenset til barn med norsk pass. En snar evakuering og samtidig tilrettelegging av langsiktige trygge løsninger er nødvendig. Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt