Verdidebatt

Venstre ønsker en løsning for ureturnerbare

Venstre kunne selvsagt ha stemt for SVs forslag om å gi ureturnerbare asylsøkere arbeidstillatelse. Men en slik markering ville ikke hjulpet noen.

Guri Melby

Stortingsrepresentant for Venstre

Den siste tiden er det veldig mange som har blitt berørt av historien om 55 år gamle Lula som har vært i Norge i snart 19 år. Hun ble fratatt skattekortet sitt etter en endring i praksis i 2011. Fram til da var det slik at mange av dem som oppholdt seg i Norge, og som var såkalt ureturnerbare, fikk muligheten til å jobbe og betale skatt. Den muligheten fratok de rødgrønne dem. Likevel beholdt Lula jobben sin hos Gunnar Stålsett, som nå risikerer straff for å ha gitt henne muligheten til å beholde sitt levebrød.

LES OGSÅ: Regjeringspartiene helt uenige om hvilke ureturnerbare som skal få bli

Feilslått politikk

I Venstre er vi krystallklare på at situasjonen for lengeværende, ureturnerbare asylsøkere må finne en løsning. Det aller beste hadde vært om vi greide å sikre alle som ikke har mulighet til å returnere til hjemlandet sitt, muligheten til å tjene til livets opphold. Det er bra for den enkelte, og det er også bra for oss som samfunn. Dette gjelder blant annet statsløse, som ikke har noe hjemland å returnere til. På et eller annet tidspunkt, når det har gått lang tid uten at norske myndigheter eller asylsøkeren selv har greid å muliggjøre en retur, må det settes en strek, slik at mennesker slipper å leve hele livet sitt på vent.

Det er ingen hemmelighet at Venstre mener politikken overfor ureturnerbare som er støttet av et bredt flertall i Stortinget i dag, er feilslått. Samtidig er vi glade for at vi sammen med Kristelig Folkeparti fikk gjennomslag i regjeringsplattformen for en engangsløsning for noen av dem som har vært her aller lengst. Vi setter stor pris på at arbeidet med dette nå intensiveres i regjering.

Innflytelse i regjering

Vi vil fortsatt jobbe for at så mange som mulig av de lengeværende ureturnerbare asylsøkerne får varig opphold i Norge. Vi snakker om mennesker som i årevis har hatt livet sitt på vent. Samtidig har de ikke kunnet bruke ventetiden på meningsfylt arbeid, noe som kunne vært til det beste for dem og også for Norge. I stedet får vi situasjoner der mennesker som ønsker å gi dem arbeid, sånn som Gunnar Stålsett og Arne Viste, mennesker som gir dem små håp i håpløsheten, blir gjort til kriminelle kjeltringer.

Venstre kunne selvsagt ha stemt for SVs forslag i Stortinget om å gi ureturnerbare asylsøkere arbeidstillatelse, men dette forslaget ville ikke fått flertall. Det ville dermed kun vært en markering som ikke hadde hjulpet noen. Vi velger derfor heller å bruke vår innflytelse i regjering på å få til endringer for denne gruppen. Vi fikk det til for de lengeværende asylbarna i 2015. Dersom Venstre ikke hadde gått inn og samarbeidet med regjeringa den gangen, ville mange flere barn med sterk tilknytning til Norge blitt sendt ut. Det er jeg glad for at vi har greid å forhindre.

LES OGSÅ: Grandes moralpreken: Gir SV skylden for papirløs-reglene og kaller homoterapi «et grusomt ord»

Best for Lula

For meg handler politikk først og fremst om å få til noe, og ikke om å gjøre noe som føles godt der og da, men som ikke utgjør noen praktisk forskjell. Jeg vil heller sørge for at vår partileder sitter rundt det bordet der de diskuterer hva slags løsning man skal finne for lengeværende ureturnerbare asylsøkere, enn å bare stemme for noe som uansett ikke får flertall. Det tror jeg har mest å si for Lula og andre i hennes situasjon også.

LES OGSÅ: Krangler om hvem som er «eldre» asylsøkere: Kan gjelde 19 personer

LES OGSÅ: Hvem skal holde Luna i hånden når hun dør

LES OGSÅ: KrF og Venstre beskyldt for å stikke papirløse i ryggen

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt