Verdidebatt

Mer nyansert om Hareide

Det er viktig for meg å korrigere det bildet som førstesiden ga.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De som allerede har rukket å lese Kampen om korset i politikken vil se at jeg har et langt mer nyansert bilde av Knut Arild Hareides innsats som KrF-leder enn det Vårt Lands førsteside fredag 9. august ga inntrykk av. For ordens skyld: Jeg fikk på forhånd godkjenne alle sitater. Jeg står inne for alle. Det er kun førstesidepresentasjonen jeg reagerer på.

Konas fødsel

Hareide kan vanligvis utmerket godt forsvare seg selv, men forrige uke var han opptatt med konas fødsel, og kunne derfor ikke benytte seg av det viktige prinsippet om rett til samtidig imøtegåelse. Også derfor er det viktig for meg å korrigere det bildet førstesiden ga.

Parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan i KrF er blant dem som i boken feller en knallhard dom over prosessen, men det er ikke riktig å legge det på bokens forfatter. Jeg er også k­ritisk til noen av valgene Hareide gjorde, men jeg kan ikke stå inne for det Vårt Land presenterte på førstesiden ­ledsaget av bilde av meg.

I morgen kveld blir Kampen om ­korset i politikken presentert ­under Arendalsuka. I mitt innlegg vil jeg ­legge vekt på å understreke at ­posisjonen som KrF-leder er blitt en uriaspost av de ­sjeldne. Det tror jeg at alle t­idligere ­parti­ledere i KrF, fra Kjell Magne B­ondevik, ­Valgerd ­Svarstad Haugland og Dagfinn ­Høybråten kan skrive under på. Det var v­anskelig i tidligere tider, og det er blitt så mye verre de siste årene. ­Dette skyldes den sterke polariseringen som er skjedd i Norge generelt og også i det som betegnes som kristen-Norge.

Stor spagat

Ønsker ikke en partileder fra KrF å gå i en Pride-parade, kan han eller hun risikere å bli ­stemplet som mørkemann. Velger han eller hun å delta, kan man være trygg på at det reiser seg et hylekor på ­konservative side om partilederen som bidrar til­ ­avkristning. Det er en stor spagat å stå i over lang tid.

En del av denne polariseringen ­skyldes det som skjer på sosiale ­medier og medieorganer som Norge IDAG og Visjon Norge. Etableringen av Oslo symposium i 2011 har også ­bidratt til polariseringen. I tillegg har avisen ­Dagen under Vebjørn Selbekks ­ledelse fått en politisk høyredreining. Selbekk fremstår mer og mer som Sylvi ­Listhaugs forsvarsadvokat og 
bodyguard. Da han i Dagen k­ommenterte Kampen om korset i ­politikken, ­mente han at jeg ikke k­unne føre bevis for at hun bruker åndelig ­retorikk og symboler i sin politiske kamp.

Salt i sårene

Å forsvare seg mot en gruppe svært høyrøstede ­troende, ble ytterst vanskelig for Hareide. Hver gang han forsøkte å gjøre partiet ­bredere, ble han møtt av sterke motstemmer. I ­tillegg var Sylvi Listhaug alltid beredt til å strø salt i sårene. Som politisk ­konkurrent må hun ha rett til det, og Hareide kan ikke besvære seg over at hun brukte alle midler. Derimot har han grunn til å være skuffet over hvordan noen av hans egne parti­feller agerte.

Helge Simonnes

Forfatter av Kampen om korset i politikken

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt