Verdidebatt

Flere haugianere, færre listhaugianere

Foran øynene på oss beveger Norge seg fra å være et kristent samfunn til å bli et markedssamfunn. Min tale til Oslo Symposium.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Norge er et land bygget på kristne verdier. Ikke bare på kristne verdier, selvfølgelig. Han var norsk Harald Hårfagre også, selv om han aldri var kristen. Og dagens Norge har lånt fra mange kulturer. Det har på mange måter vært en berikelse for vårt samfunn.

Men gjennom snart tusen år har kristendommen vært en grunnplanke i norsk kultur. Nestekjærlighet. Tilgivelse. Menneskeverd. Skam. Synd. Barmhjertighet. Frelse. Disse verdiene finnes i mange land, og i mange religioner. Men i Norge er de knyttet sammen med kristendommen.

Jeg har aldri forstått meg på ateister som benekter dette. Enten man liker det eller ikke er kristendommen en del av det Norge vi alle sammen er vokst opp og lever i. I de røde 1920-årene krevde arbeiderbevegelsen at man skulle «Stryke kristenkorset fra flagget og heise det rent og rødt». De tok feil. For uten kristenkorset mister vi en del av det vi er. Vi kan ikke retusjere bort tradisjonene våre og historien vår.

Jeg er ateist

Jeg må komme med et lite skriftemål: Jeg er ateist. Og jeg er redd dere ikke kommer til å få frelst meg. Ikke i dag heller. Jeg må komme med et lite skriftemål til: Jeg er siddis. Og jeg er redd dere ikke kan frelse meg fra det heller.

Da jeg vokste opp opplevde jeg tidvis en intolerant og trangsynt kristendom, som hadde liten aksept for oss som tenkte annerledes. Men i dag ser jeg sporene av en intolerant og trangsynt ateisme.

I enkelte kretser er det utviklet noe som ligner på en allergi mot kristen tro. Vi ser det når kommunestyrerepresentanter – folkevalgte – forlater salen i protest fordi det synges «Deilig er jorden» til jul. Som om de skal bli smittet bare av å høre Guds navn!

I dag er kristne verdier under press i Norge. Men trusselen kommer verken fra muslimer eller marxister. Den kommer fra mammon.

Like foran Gud

Den mest sentrale av alle kristne verdier er at hver og en av oss står like foran Gud. Det er en radikal, jeg vil si nærmest kommunistisk tanke. Pave Frans sier: «Kommunistene har tatt fra de kristne. Kristus snakket om et samfunn hvor de fattige, de svake og de marginaliserte kunne bestemme. Ikke demagoger, ikke Barabbas, men folket, de fattige, enten de hadde gudstro eller ikke».

Står vi like foran Gud i Norge i dag? Jeg ser dere har mange høyrepolitikere på talerstolen her. Kristin Clemet. Siv Jensen. Christian Tybring-Gjedde. Ja, det er mange tollere og fariseere som skal snakke fra denne talerstolen.

Hva er deres verdier? De beskrives kanskje best i Matteusevangeliet. Jeg leser fra Matteus 25.29: «For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har».

Dette er langt fra de kristne verdiene som haugianerne i sin tid bygde på, der det var en synd ikke bare at noen var for fattige, men også at noen var for rike.

Åpenlyst sexsalg

Foran øynene på oss beveger Norge seg fra å være et kristent samfunn til å bli et markedssamfunn. I vår tid skal alt være kjøp og salg. I min hjemby, Stavanger, er det åpenlyst sexsalg i gatene.

Det er ikke lenger science fiction at man kan gå på nettet og leie seg livmoren til en fattig indisk kvinne og gro et barn i det bare man har penger nok.

Nylig sto det en strid i Den norske kirke om prestene skulle få prestasjonsbasert lønn. Tusen kroner per frelste sjel?

Ja, jeg vil bruke anledningen til å advare dere mot dem, og jeg vet at en av dem skal snakke her i morgen, som tjener seg rike på å selge frelse til mennesker som leter etter Gud. Lite er mine øyne mindre kristent enn Johann Tetzels tanke om avlat: «Nå pengene i kisten klinger, sjelen ut av skjærsilden springer.»

Noe som er hellig

Det skal være noe som er hellig i et samfunn, noe som ikke kan kjøpes og selges, uansett hvor høy prisen er.

Norge trenger de kristne verdiene. Vi trenger dem i kampen mot markedsliberalismen. Vi trenger dem for å minne oss på at noe er helligere enn kjøp og salg.

Vi trenger dem til å fortelle oss at vi alle står like foran Gud, enten vi er fattige eller rike, små eller store.

Disse kristne verdiene er jeg villig til å forsvare. Men da trenger vi flere haugianere og færre listhaugianere i Kristen-Norge.

Mimir Kristjánsson

Ordførerkandidat for Rødt i Stavanger

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt