Verdidebatt

En skjebnetid

De nærmeste årene vil være avgjørende for om verden lykkes. Det vil kreve politisk lederskap.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For et par uker siden kom en ยญrapport som fikk meg til รฅ brรฅvรฅkne. At klimaendringene er alvorlige har vi visst lenge. At en offensiv ยญklimapolitikk er viktig har vi anfรธrt lenge. At vi alle mรฅ gjรธre vรฅrt i hverdagen har vi ogsรฅ ment lenge.

Skremme vannet. 

Men dette var noe ยญannet. FNs klimapanels nye framยญskrivninger er sรฅ dramatiske at det ยญburde skremme vannet av de fleste av oss. Klimaยญpolitikken Stortinget nylig vedtok er allerede foreldet. Vi mรฅ rett og slett legge kortene pรฅ nytt. Det vil kreve mot av regjering og storting. Og det vil kreve mye av oss alle.

Velger vi รฅ lukke รธynene for dette nรฅ, vil konsekvensene vรฆre store, ikke bare for oss selv og miljรธet โ€“ i vรฅr egen leveยญtid, for barn og barnebarn, men fรธrst og fremst for vรฅrt globale fellesskap. For de som vil bli hardest rammet, pรฅ alle vis, er verdens fattige. Aller mest vil det gรฅ ยญutover Afrika sรธr for Sahara. Ingen bistandsยญbudsjetter vil kunne motvirke virkningene av dette hvis ikke klimautslippene kuttes ยญvesentlig.

Det nye er ikke bare omfanget av de dramatiske klimaendringene. Det nye er at de gรฅr raskere enn ventet. Vi har mye dรฅrligere tid. Og vi kommer ikke til รฅ greie รฅ nรฅ mรฅlet hvis det ikke tas drastiske grep i lรธpet av de neste ti รฅrene. Utslippene mรฅ ned med 40โ€“50 prosent innen 2030. Det er mye. Og det er mye mer enn Norge har lagt opp til.

LES OGSร : Vil mรธte klimakrise med moral

Grundig dokumentert. 

I arbeidet med rapporten har klimapanelet gjennomgรฅtt rundt 6.000 nyere vitenskapelige studier som vurderer virkningen av 1,5 graders global oppvarming, og sammenligner det med oppvarming pรฅ 2 grader. ยญRapporten forteller hva som skal til for รฅ nรฅ ยญdisse ยญmรฅlene i Parisavtalen. Det er ingen grunn til รฅ sette spรธrsmรฅlstegn ved framยญskrivningene. De er grundig ยญdokumentert.

Rapporten forteller om konsekvensene for mennesker og รธkosystemer dersom vi ikke nรฅr klimamรฅlet. Den sier i realiteten at forpliktelsene i Paris-avtalen ikke er nok. Verden opplever allerede ยญkonsekvenser av oppvarmingen, som mer ยญekstremvรฆr og stigende havnivรฅ. Nรฅ blir det verre, raskere enn ventet. I mange land og regioner er oppvarmingen hรธyere enn gjennomsnittet, inkludert Arktis som er to til tre ganger over. Dette ser vi blant annet pรฅ Svalbard nรฅ. En slik รธkning kan trigge ustabilitet i sjรธisen i Antarktis, og/eller ยญirreversibel kollaps av Grรธnlandsisen. Dette kan fรธre til en havnivรฅstigning som kan ramme mange.

LES OGSร : Slik redder vi verden

Vannmangel. 

Men enda mer dramatisk er fรธlgene for fattige mennesker. For temperaturรธkningen vil bidra til betydelig vannmangel. Og den vil ramme landbruksproduksjonen slik at omfattende matmangel blir resultatet. Klarer vi รฅ begrense utslippene slik at vi nรฅr 1,5-gradersmรฅlet, vil opptil 50 prosent fรฆrre mennesker oppleve vannmangel og flere hundre millioner fรฆrre ยญmennesker bli utsatt for fattigdom og risiko fra ยญklimaendringer. Men altfor mange vil fรฅ det verre. Uansett.

Det er nรธdvendig med kraftige ยญreduksjoner i utslippene av klimaยญgasser. Reduksjonene vil kreve hurtige og dyptยญgรฅende systemendringer i de fleste ยญsektorer. Ogsรฅ i Norge. Og det mรฅ skje raskt. For eksempel mener FNs klimaยญpanel at om lag halvparten av elektrisiteten mรฅ vรฆre produsert av fornybare kilder innen 2030.

Kvotesystemet. 

Lenge har mange ยญnorske aktรธrer tenkt at vi kan kjรธpe oss fri fra det meste av forpliktelser ved hjelp av kvoter. Pรฅ flere omrรฅder vil kvoteยญsystemet fortsatt ha mye for seg. Slik kan en fรฅ mest mulig utslippskutt per krone. Men det ยญbetinger at det faktisk fungerer slik at de totale utslippene gรฅr ned. Men kjรธp av kvoter betyr ikke รฅ kjรธpe seg fri. Vi mรฅ i all hovedsak vรฆre beredt til รฅ kutte selv og samtidig sรธrge for รฅ binde CO2 gjennom skog og innovative fangstlรธsninger. Det er helt nรธdvendig skal en greie รฅ nรฅ mรฅlene.

Ekspertene er tydelige pรฅ en ting: De nรฆrmeste รฅrene vil vรฆre avgjรธrende for om verden lykkes. Det vil kreve politisk lederskap. Det er ingen tvil om at vi er inne i en skjebnetid.

LES OGSร : Mer ekstremt vรฆr kan forverre global sult

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Verdidebatt