Verdidebatt

Det er ikke morsomt lenger.

Konspirasjonsteorier kan være både morsomme og underholdende. Når de fører til at unger dør er det ikke morsomt lenger. Da handler det om behovet for å konfrontere tullet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Konpirasjonsteorier kan være morsomme. Når "The Flat Earth Society" har medlemmer "over hele kloden". Når en kjent norsk "uavhengig forsker" ser alvorlig inn i kameraet og sier at president Obama besøkte Mars alt i 1981. Når en kvinne tror hun blir kvitt gjelda ved å levere inn passet, skifte navn og bli borger av "planeten Jorden". Det er litt søtt.

Når barn dør er det ikke like morsomt. Nå er 29 unger i Europa døde av meslinger. Det er en sykdom vi burde ha vært helt kvitt, som skyldes et virus vi kunne og burde ha utryddet, slik vår verdensdel har klart å gjøre med kopper og polio. Det er konspirasjonsteoretikere uendelige dumhet som tok livet av disse ungene.  Burde vi stille dem til ansvar?

Det er ikke morsomt når en norsk bygd blir terrorisert av "frimenn" som insisterer på sin rett til å kjøre rundt i uregistrerte biler, som ikke kan straffes fordi de er utilregnelige, og når en avskiltet, straffedømt ex-advokat mener det er et "brudd på menneskerettighetene" når samfunnet vil beskytte seg mot dem. Men det er litt morsomt når de samme rabulistene plutselig anerkjenner samfunnet på ett punkt: NAV.

Det er ikke morsomt når norske ”vaksineskeptikere” nærmest har gjort det til sitt varemerke å beskylde alle som kritiserer dem for å være pedofile og alkoholiserte.

Når den ene lederen for en stor norsk Facebook-gruppe som kjemper mot vaksiner håner en meningsmotstander fordi ”skrukketrynet fikk seg et nyp” (dvs. var blitt voldtatt, og hadde vært åpen om det).

Når en annen gruppeleder mener at ”zionistiske” jøder sto bak Hitler og ble spart i Holocaust.

Når en tredje gruppeleder mener at Arbeiderpartiets ledelse sto bak Utøya-massakren.

Og når den fjerde gruppelederen, en kvinne på åtti, skriver begeistrede kommentarer til slike påstander på Facebook, blir kritisert for dette, og i neste øyeblikk får sin ektemann til å skrive rasende brev til meningmotstanderes arbeidsgivere om at "min kone blir mobbet!". Og når hun så står fram som mobbeoffer i "Helsemagasinet Vitenskap og Fornuft", som selvsagt ikke følger Vær-Varsom-Plakaten og lar motparten forsvare seg.

Det er ikke morsomt når en leder for et slikt antivaksinemiljø hevder at "sølvvann" kan få avkappede lemmer til å vokse ut igjen, og at kreft lett kan kureres på minst ti forskjellige måter. Særlig ikke når han tjener sine penger på en omfattende netthandel med alternativmedisinske remedier, og ingen ting av det han selger har dokumenterte effekter. At Forbrukerombudet har fordømt virksomheten har absolutt ingen konsekvenser. Butikken går videre, og påstandene spres i et forrykende tempo.

Det er ikke morsomt når en norsk miljøorganisasjon mener at myndighetene i det skjulte sprayer såkalte chemtrails over oss, særlig i Grenlands-området. Det er enda mindre morsomt når en lokal leder for samme organisasjon mener at FNs klimapanel bare er svindel, og ikke har noe med miljøvern å gjøre. Nevnte jeg at disse var vaksinemotstandere også?

Det er alt annet enn morsomt når kandidater for et norsk miniparti vil gjeninnføre Grunnlovens originale paragraf 2, med innreiseforbudet for jøder og jesuitter, og noen blant kandidatene vil utvide forbudet til å gjelde ”muslimer, luciferianere og andre djevledyrkere”. Når et norsk nettmagasin stiller spørsmålet ”Er Stoltenberg jøde?”, og mener at dette er noe folk bør ha krav på å vite, og samme magasin med største selvfølgelighet slår fast at Støre er jesuitt, og agent for Vatikanet, som egentlig styrer verden. Hvis det da ikke er jødene som gjør det, selvsagt.

Det er ikke morsomt, men når man ser dette, skjønner man hva slags krefter det er som er skyld i at 29 unger er døde. Dette er tåpelig tankespinn som dessverre har fått en for lengst avsannet teori om en sammenheng mellom autisme og vaksiner til å leve videre. At all verdens vitenskap, for en stor del offentlig finansiert og uhildet, har testet teorien grundig og gjort den død og begravet, tar konspirasjonsteoretikerne som et sikkert tegn på at vitenskapen er kjøpt og betalt. Det er ikke morsomt når fornuften synes å ha avgått med døden.

Fornuften er heldigvis ikke like død hos oss alle. At mennesker oppfører seg dumt kan vi aldri garantere oss mot. Konspirasjonsteoretikerne vil alltid spinne videre. Men det går en grense ved døde unger. Vi får velge mellom å vise respekt for ungene eller for tankespinnet.

Jeg velger ungene, og foretrekker å kalle konspirasjonstullet for det det er. Og så synes jeg vi kan stille dem til ansvar. Konfrontere dem i det offentlige rom. Be dem om å fortelle hva som får dem til å ta slike valg. Påpeke hullene i tankerekken. Forklare hvorfor slike valg aldri kan bli en privatsak. Kritisere dem.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt