Verdidebatt

Foppal EM 2016 og isdansens Beaty

Da VG hadde overskriften "Gled Eder" sommeren 1982, var det ikke Bibelen journalisten hadde i tankene, men kraften i venstrebens-skuddet til den brasilianske spilleren Eder.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

John Arne Riise har nylig valgt å legge toppfotball-karrieren på hylla. Han var vår Eder og TAKK for de øyeblikkene!

Men fotballen forandrer seg og ruller videre, og med Riises exit er muligens akkurat den "skuddsignaturen" på vei ned i fotballarkivet - etterhvert bortgjemt og glemt(?)

For man skyter ikke lenger som en hest sparker. Det var en hedersbetegnelse da Peter Lorimer fyrte av skuddkanonen med tilnavnet "Hot Shot" på 1970-tallet i kritthvit Leeds drakt. Eder og Roberto Carlos likeså, gjennom 1980 og 90-tallet. Også John Arne, da.

Men i disse dager - i foppal EM 2016 - er noe av det mest oppsiktsvekkende etter mitt fotballblikk å bedømme, den særdeles elegante og presisjonsorienterte skuddsignaturens videre befestelse og seiers gang.

Og under årets fotball happening i 2016 trengte vi altså ikke å vente lenge. For allerede i åpningskampen på Stade de France presenterte franske Payet nok en gang den skudd finessen som forener fotball og isdansens Beaty - i det matchavgjørende øyeblikket da stadionuret nærmet seg 90 minutter i kampen mot Romania.

"Hot Shot" har byttet plass med det Payetiske. Eleganse og presisjon, fremfor RÅ kraft og såkalte sleggeskudd er det som gjelder. Og liksom V-stilen revolusjonerte hoppsporten, har også skuddteknikken gradvis forandret seg, der ballen i theese days forlater fotbladet med en aldri så liten finjustering - a'la terpingen på sittestillingen på vei ned ovarennet i hoppsporten.

Med andre ord: "Gled eder til det Payetiske", kvittrer samstemte sportsjournalister og minneordene over sleggeskuddets bortgang rykker stadig nærmere..? Og slik er det med stor sannsynlighet skuddets vakre "boomerangferd" som viser veien videre - et glimt av isdansens beaty - som tusenvis av gutter og jenter drar på løkka for å trene på.

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt