Verdidebatt

Norske politikere: Ta innvandringsdebatten

– Det er utfordrende så lenge ingen av de andre partiene vil ta velgerne til Sverigedemokraterna på alvor.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Rådet fra norske politikere er entydig når Sverige går inn i en ny valgkamp: Ta kontroll over innvandringsdebatten.

Verken regjeringskoalisjonen Socialdemokraterna og Miljöpartiet eller den borgerlige Alliansen vil ha noe å gjøre med det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD), som havnet på vippen i Riksdagen etter valget i fjor høst.

Dermed ble situasjonen låst, og onsdag kveld kunngjorde statsminister Stefan Löfven nyvalg etter budsjettnederlaget i Riksdagen.

LES OGSÅ: – Nå må velgerne og de andre partiene ta ansvar

Tas på alvor

I den kommende valgkampen må de svenske politikerne ikke overlate innvandringsdebatten til SD, lyder rådet fra norske politikere.

– Det er utfordrende så lenge ingen av de andre partiene vil ta velgerne til Sverigedemokraterna på alvor. Men situasjonen kan altså være like utfordrende i mars. Hvis de ikke setter innvandringsdebatten på dagsorden, skyver de bare et problem foran seg, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

LES OGSÅ: Svensk professor: – Eksepsjonell situasjon

Nye premisser

– Nå blir det et spørsmål om hvordan de andre partiene vil forholde seg til temaet innvandring, og til Sverigedemokraterna, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Hans oppfordring er klar:

– De andre partiene må komme fram til andre premisser for å diskutere innvandring enn de premissene SD legger.

LES OGSÅ: Politisk innvandringspress skaper kaos

Et rop

Frps utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim tolker det som et rop om at den politiske eliten i Sverige må tørre å snakke om innvandringen, og ikke overlate debatten til det innvandringskritiske partiet.

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne sier at hans svenske søsterparti – og alle de andre – må bli flinkere til å snakke om sine hjertesaker.

– Så må de i tillegg våge å diskutere de reelle problemene med innvandring, men uten at det blir en debatt som SD definerer, sier Hansson.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt