Verdidebatt

Kristenmanns blod

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For et år tilbake fikk jeg en aldeles strålende idé, men som av praktiske årsaker aldri ble satt ut i live. Jeg ville få kristenfolket til å strømme til blodbankene rundt om i landet for å gi blod. Femtilappen man fikk som symbolsk takk for halvliteren skulle gis til den nystartede stiftelsen "Kristenmanns blod", som årlig skulle gi alle innsamlede midler til en god sak. Alt dette uten å ha ofret en krone, bare blod. For blodet og livet har vi jo fått gratis, så da skal vi vel også gi det gratis? Eller som Jesus sa til disiplene, da de skulle sendes ut: "For intet har dere fått det, for intet skal dere gi det." (Matt 10,8)

Det hele raste i grunn sammen lenge før reisverket var oppe, etter min første runde som giver. Det viste seg nemlig at man ikke lenger fikk femtilappen, men måtte velge mellom å få en symbolsk takkegave (ryggsekk / lommelykt etc), eller gi beløpet til en god sak der og da ved å sette et lite kryss og en signatur på et ark.

Med andre ord hadde ikke lenger den påtenkte stiftelsen noe inntektsgrunnlag, så da falt liksom hele det pedagogiske trisket for å få kristenfolket til å la blodet renne i strie strømmer. Men jeg kan jo fremdeles oppfordre dere alle til å begynne å gi blod. I grunn en helt naturlig praktisk konsekvens av å følge Jesus som sa at vi skal elske naboen som om det var oss selv, og at det vi gjør mot en av disse Jesu minste, gjør vi mot ham. Derfor burde et av kjennetegnene til en kristen være at hun gir blod.

Tertullian sa for nesten 2000 år siden at forfølgelse var en katalysator for kristendommens vekst. De kristnes blod var som såkorn. Der en døde, vokste ti nye opp. Hva om de kristnes blod igjen kunne bli såkorn, dog på en litt annen måte, ved at vi med vårt blod peker på nestekjærligheten og på Jesus, offerlammet, hvis blod ble utgytt for oss alle, helt gratis.

"Her lukter kristenmanns blod", pleide trollene i eventyrene å si da de begynte å ane at de var i nærheten av mennesker på tur ute i skog og mark. De kunne ikke fordra lukten. Kan vi ikke få det til å lukte mer av kristenmanns blod igjen? Da hadde vi kanskje også kunnet gjort noe med det faktum at folk flest kjenner "Kristen-Norge" ved stanken av våre sure oppstøt?

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt