Spaltist

Det er så lett å la være å snakke om det som er vanskelig. Heller snakke­ med naboene om julestria, og med kjæresten­ om den siste Netflix-serien. Overse et innlegg fra en gammel bekjent på Facebook som synes det er «litt morsomt» at menneskene­ på det lokale asylmottaket er rammet av svine-
influensa.

«NÅ MÅ DERE VÅKNE!» ropte­ Geir Tangen, lærer ved Håvåsen­ ungdomsskole i Haugesund i et Facebook-innlegg forrige uke. Han skrev om brannstiftere­ som hylles på internett som helter, som motstandsfolk, som mennesker som beskytter oss mot en okkupasjonsmakt. «Jeg skulle ønske Gunnar Sønsteby og Max Manus var i live og kunne­ uttale­ seg om en slik hyllest,» skrev han.

Innlegget er blitt delt titusenvis av ganger. Tangen er historielærer. Han trekker paralleller til samfunn og tider vi ikke liker å sammenlikne oss med. Til førkrigs-Europa, der en annen­ religiøs minoritet ble kalt for avskum, rotter og udyr, og måtte se sine hjem brennes ned.

Dehumanisering av folke-grupper er livsfarlig. Vi vet det fra vår nære historie. Vi ser allerede­ skremmende eksempler på at slike­ tanker blir til ord som blir til handling.