Spaltist

Ikke gjør alt til ideologi

I et pluralistisk samfunn trenger vi ideologifrie soner – som i synet på koronaviruset.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Espen Ottosen

Teolog og filosof, informasjonsleder i NLM

Koronakrisen er – utrolig nok, vil jeg føye til – blitt til et ideologisk spørsmål. Det skjer riktignok mer i USA enn i Norge, hvor deler av høyresiden mener viruset er langt mindre alvorlig enn venstresiden. Det vitner om polarisering hvor enhver uenighet følger ideologiske skillelinjer. Mer enn noe annet er det trist.

For det vi trenger i et pluralistisk samfunn – hvor ulike verdier og perspektiver ofte vil føre til uenighet om mye – er ideologifrie soner. Det betyr at spørsmål som handler om fakta, drøftes løsrevet fra ideologi. Om jeg står på den politiske høyresiden eller venstresiden bør ikke bety noe i en diskusjon om alkoholens skadevirkninger, om en uttalelse fra Trump er løgn eller om antallet trafikkulykker i Norge.

Skapt i laboratorium

Umiddelbart skulle man tro at synet på et virus, og kampen for å bekjempe dette, ikke vil følge politiske skillelinjer. Ekspertene er leger, virologer og epidemiologer. Og det som bør avgjøre tiltak og virkemidler er hva disse kan si om dødelighet, smittsomhet, risikogrupper og slikt. Selvsagt kan uenighet og usikkerhet oppstå, men vi bør forvente at politisk ståsted ikke da spiller noen rolle.

Christian Skaug i det høyreorienterte og innvandrerkritiske nettstedet Document.no skrev 3. august i en artikkel at «den fremstående kinesiske virologen Li-Meng Yan» hadde uttalt at viruset «kom fra et kinesisk militært laboratorium». Dette ville faktisk.no sjekke. Særlig ville de vite om Skaug kunne fremlegge noen dokumentasjon. Henvendelsen ble tatt dårlig imot.

«Faktisk.no er en organisasjon vi av en rekke grunner ikke tar seriøst,» skrev Skaug i en harselerende artikkel. Ikke med et eneste ord kommenterte han om påstandene fra Li-Meng Yan kunne dokumenteres. Isteden begikk han et slags karakterdrap på faktisk.no fordi de har den «nesten latterlig innbilske tanken om at en bestemt gruppe journalister kan oppkaste seg til noen slags nøytrale og objektive faglige autoriteter».

Nå kan det absolutt diskuteres om faktisk.no for ofte går inn i spørsmål hvor ideologi avgjør minst like mye som fakta. Men Skaug bruker feil sak for sitt angrep. For alle bør være interessert i å vurdere hva slags fakta som – eventuelt – tilsier at koronaviruset ble laget i et kinesisk laboratorium.

LES OGSÅ: Une Bratberg: «Falske nyheter om epidemien sprer seg raskere enn koronaviruset»

Bare tolkninger

«Det finnes ingen fakta, bare tolkninger». Formuleringen kommer fra den tyske filosofen Friedrich Nietzsche, og ordene har inspirert fransk postmodernisme. Poenget er å være skeptisk til, og derfor «dekonstruere», nøkterne påstander om hva som er sant og hva som er kunnskap. For som filosofen Michel Foucault uttalte: Kunnskap er makt.

Jeg tror mye er tapt hvis vi slutter å tenke at fakta er fakta. Derimot må fakta alltid tolkes. Snakker vi om koronaviruset, kan fakta om dødelighet føre til ulike tolkninger. Er en dødelighet på 0,5 høy? Svaret avhenger blant annet av hva vi sammenligner med.

Jeg har forståelse for at ideologi kan bety noe når tiltak mot pandemien skal avveies. Vi må forvente at politikere som særlig er opptatt av næringslivets ve og vel er mindre tilbøyelige til å stenge ned samfunnet enn andre. Desto viktigere blir det å skape enighet om hva som er fakta og hva som er tolkninger av disse. Alt bør ikke politiseres.

«Kutte alle bånd»

Dette er også viktig for debatten om hvorvidt Nikolai Tangen kan være sjef for oljefondet. Det er å forvente at den markedsliberalistiske tankesmien Civita har større forståelse enn SV for at forretningsmannen bør kunne fortsette som passiv storeier i et hedgefond. Det har med ideologi å gjøre.

Men noe av debatten har handlet om fakta. Er det for eksempel slik at Nikolai Tangen «kutter alle bånd» til sitt selskap når han overtar som sjef for oljefondet? Det påsto han i mars. Men det viste seg at omtrent hele det politiske Norge tenkte annerledes. Det rimer ikke å hevde at alle bånd kuttes hvis man fortsatt har store eierinteresser i et selskap.

Men mandag ble alle bånd faktisk kuttet. Jeg skal mene lite om hvorvidt det var nødvendig. Men jeg er derimot sikker på at også en slik debatt hvis deltakerne prøver å enes om nøytrale fakta før ideologiske kjepphester slippes løs i fri dressur.

LES MER:

---

Fakta:

---

Annonse
Annonse

Mer fra: Spaltist