Religion gjør politisk comeback
Mens vi hardnakkete tror at religion er på veg ut av samfunnet, gjør den i virkeligheten politisk comeback i Norden.
De siste årene har det skjedd en forandring, religionen høres tydelig i samfunnsdebatten, og troende stemmer blander seg oftere inn. For ikke å si: Blir oftere kalt inn, skriver Olav Egil Aune.
Janni Kalafatis
Det er ikke sikkert vi tror mer, men vi snakker mer om tro. Den er ikke lenger en privatsak. For noen tiår siden var religionens plass blant dem som tok beslutningene i landet, et tomt spørsmål – det var lite å finne. De siste årene har det skjedd en forandring, religionen høres tydelig i samfunnsdebatten, og troende stemmer blander seg oftere inn. For ikke å si: Blir oftere kalt inn.
Tilspisset debatt
Det er til å skjønne at når kulturene møtes og innvandring står høyt på kartet, blir religion en vesentlig del av det politiske bildet. Hvis det ikke blir og vi (som i Norge, ofte) skyver ting under teppet, blir religionsdebatten heftig tilspisset – fordi muslimer er like bevisst sin tro som vi er ubevisste. Det går på trosfrihet, om hva som er hellig i tilværelsen og om religiøs likegyldighet. Men det handler om religion. Og er til syvende og sist med på å bevisstgjøre tro.
Bestill abonnement her
KJØP