Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Sps utgang av regjeringen var nok en påminnelse om at de svingende og tidvis høye strømprisene i Norge har skapt en svært krevende økonomisk situasjon for mange mennesker, med påfølgende politisk uro.
Mange trakk derfor et lettelsens sukk da statsminister Jonas Gahr Støre og energiminister Terje Aasland foreslo en pakke med tiltak som blant annet inkluderte tilbud om fastprisavtale på 40 kilowatt time for strøm. Ordningen blir omtalt som «Norgespris». Pakken skal vedtas før valget i september, men vil tre i kraft fra første oktober. Dermed kan de som velger den såkalte Norgesprisen gå en mer forutsigbar vinter i møte, fra neste høst.
Den åpenbare ulempen ved en slik fastprisavtale er at man også må betale 40 øre for kilowatt i perioder av året der prisen egentlig er betydelig lavere. For deler av landet vil det derfor være lønnsomt å beholde flytende pris og heller benytte seg av den eksisterende strømstøtten. Det vil fortsatt være mulig.
I deler av landet vil fastprisen trolig være svært gunstig, spesielt for hytteeiere og folk med store svømmebasseng. Hytteeiere får i dag ikke del av dagens strømstøtte.
Det er ingen grunn til at vi skal subsidiere store svømmebasseng eller gedigne hytter. Før Norgesprisen blir satt ut i livet må regjeringen sikre at ordningen fører til så lite sløsing som mulig.
Ikke et klimaforslag
En annen og svært viktig slagside ved forslaget er at vi bruker pengene på å subsidiere forbruk heller enn å finansiere og støtte energibesparende tiltak. En slik grønn omstilling ville også kunne gi en forutsigbar og lav strømregning for nordmenn.
En slik ordning kan føre til at nordmenn fortsetter å bruke strøm heller enn å investere i ordninger som vil bidra til det grønne skiftet. Dersom en del forbrukere fortsetter å trappe opp energibruken, slik vi har sett i Norge over lang tid, vil det få store konsekvenser for naturen gjennom økt utbygging. Men det vil også få konsekvenser for næringslivet som ikke får kraftige nok insentiver til å bidra til det grønne skiftet. Dermed kan en fastprisavtale gi økte energiutfordringer.
Kraftfulle tiltak for sol- og vindkraft
Pengene burde heller brukes på en kraftfull satsing på sol- og vindkraft, og en satsing på energisparing for alle, slik at vi slipper å bygge ut nettet. Slik blant annet NRKs serie om naturtap viser, så er slik utbygging skadelig for naturen og naturmangfoldet.
Slik Vårt Land har tatt til orde for, bør Norge implementere EUs pakke for ren energi. Rene subsidier av strømbruk er ikke veien å gå, dersom vi vil bidra til det grønne skiftet. Vi må heller gi støtte til alle ordninger som bidrar aktivt til et slikt grønt skifte.
Regjeringen må også justere pakken de nå har bebudet. Det er ingen grunn til at vi skal subsidiere store svømmebasseng eller gedigne hytter. Før Norgesprisen blir satt ut i livet må regjeringen sikre at ordningen fører til så lite sløsing som mulig. Ellers vil den føre til at strømbruken går opp. Det er svært uheldig.