Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
På nyåret i fjor avdekket NRK 44.000 naturinngrep på fem år, i en større gravesak. Saken vakte oppsikt og førte til at regjeringen tok flere grep. I september varslet Støre-regjeringen historisk innsats mot naturtap og la regjeringen fram stortingsmeldingen, Bærekraftig bruk og bevaring av natur, som er Norges nye handlingsplan for naturmangfold. På bestilling fra regjeringen ble Miljødirektoratet bedt om å skjerpe reglene. Det ble foreslått utredningskontroller og straff.
Tre grelle eksempler
For få dager siden presenterte NRK historien bak de 100 største av alle 44 000 naturtapsakene. Dette er oppsiktsvekkende og sjokkerende lesing. NRK kaller saken Naturen vi ofret med øynene lukket. Slik oppsummerer NRK noen av de verste funnene i de hundre største sakene: 1) I 23 av sakene ble det ikke skrevet én eneste setning om naturen i sakspapirene før områdene ble satt av til bygging. 2) I 91 av sakene er det ingen tegn til at det ble sendt ut noen fagperson for å lete etter truede arter før naturen ble satt av. 3) I 81 av sakene ble det ikke lett etter mer egnede steder å bygge, så vidt kommunene kan dokumentere. Selv om loven krever dette.
Denne saken viser altså den kommunale saksbehandlingen av naturnedbygging er svært mangelfull.
Vårt Land har ofte tatt til orde for at kommunene må ha mulighet til selvstyre. Men dette handler om vår felles natur, ikke hver enkelt kommunes natur. Når tapene er så store og systematiske må det tas grep
NRK skriver at svært få kommuner skrev mer enn fire-fem setninger om naturen i disse sakspapirene. Det de gjorde i stedet, i de aller fleste sakene, var å ta et kjapt søk i offentlige naturkart. Disse kartene er gjerne tomme, ikke fordi det ikke finnes viktig natur der, men fordi ingen har vært ute og lett.
NRK trekker blant annet frem tre graverende eksempler. Felles for alle tre eksemplene er at det ikke ble sendt ut biologer for å utrede om det fantes truede arter og biologisk mangfold som burde vernes. En av utbyggerne pekte på at hverken kommune eller sentrale myndigheter satte ned foten, selv om de hadde flere muligheter til å protestere.
Sterkere styring av kommunene
NRK har fått en av landets fremste eksperter på plan- og bygningsjuss, Nikolai Winge, til å se på sakene: «Åpenbart i strid med loven», sier han om den ene. «Tragisk», sukker han om en annen. «Hva har skjedd der?» Han begynner å gjenta seg selv, han ser tegn til mangler i alle. «Total svikt her også.» Konklusjonene hans er at dette ikke ser bra ut.
Den ferske gjennomgangen fra NRK viser med fulle at det trengs betydelig sterkere krav og oppfølging av norske kommuner når det gjelder nedbygging av natur. Vårt Land har ofte tatt til orde for at kommunene må ha mulighet til selvstyre. Men dette handler om vår felles natur, ikke hver enkelt kommunes natur. Når tapene er så store og systematiske må det tas grep. Regjeringen har startet på en viktig prosess, men her må hver stein løftes for å sikre at det Norge vi kjenner ikke ødelegges mer, bit for bit.