Leder

Vi kan ikke reservere Gud for det pyntelige, trivelige eller vellykkede

2023 ble krigens år. Det er lett å bli motløs i møte med så mye lidelse og ondskap.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Året 2023 har vært nok en påminner om at vi lever i en svært urolig verden. Ukraina-krigen har rast nok et år. 7. oktober rammet terroren Israel. I ukene som har gått har det vært full krig mellom Israel og Hamas. Til sammen er det rundt 20.000 drepte i den blodige krigen.

Det raser også voldsomme konflikter i en rekke andre land. Kriger i land som Jemen og Sudan blir ofte glemt. En hel verden ruster opp, og det er frykt for at krigene i Ukraina og Midtøsten kan utløse enda større kriger. Stormaktene forbereder seg på storkrig.

Det er ikke lett å tro på fred på jorden. Det er lett å bli motløs i møte med så mye lidelse og ondskap. Det er umulig å ikke bli berørt. Vi blir triste og redde, men krigen fyller oss også lett med hat og sinne. Den forer seg selv.

Krig er menneskers verk

Vi skal håpe og be om fred. Men hendene våre kan brukes til mer enn bønn. Krig er menneskers verk, og det er menneskets ansvar å stanse den.

Norge er et lite land i verden, men kan gi viktige bidrag. Norge gir viktige bidrag til Ukraina for å forsvare seg mot Russlands angrep.

Sikkerhetspolitikk, forsvarspolitikk, utenrikspolitikk og bistandspolitikk er sjelden en stemmevinner i norsk politikk. I rike Norge har vi ofte mer enn nok med oss selv. Vi har mest, men vil ha mer.

Norge er et rikt land på så mange vis. Vi må bruke av våre gaver for å stå imot vold, og bidra til fred. Vi må hjelpe de lidende, stå sammen med våre allierte, og støtte de overfalte. Vi må heller ikke glemme vår egen sikkerhet.

En krybbe av ruiner

Særlig nå når jula nærmer seg blir kontrastene mellom vår egen høytid og krigene i verden store. Vi er på vei inn i en julehøytid der mange mennesker lider. Noen er blitt skadet av terror og krig. Andre har mistet sin aller kjæreste. Også for oss i fredelige Norge er det vondt å betrakte dette på avstand.

Gud kommer til menneskene uansett hvilken forfatning vi eller kloden er i

—  

I Bragernes kirke er halmstråene i julekrybben byttet ut med ruiner, etter inspirasjon fra en kirke i Betlehem. Et nyfødt Jesus-barn liggende i en krybbe av ruiner minner oss om at Gud ikke bare kommer til oss når det er stjerner og idyll.

Guds nærvær i verden

Gud kommer til menneskene uansett hvilken forfatning vi eller kloden er i. Jula er tida for å se gudsnærværet i verden, enten det er krig eller fred. Vi kan ikke reservere Gud for det pyntelige, trivelige eller vellykkede.

Denne julen skal vi huske den palestinske biskopen Munib Younans ord til Vårt Lands lesere:

«Jesus ble født på det absolutt laveste sted. Det minner oss om at Gud er til stede, på de laveste steder. Der hvor det er lidelse, ensomhet, traumer, frykt, eller hat – det er steder hvor Gud kan åpenbare seg og skape endring.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder