Å tøyle internettets Goliat
På internett kan avstanden mellom innovasjon og regulering lett bli for stor. Dette har Datatilsynet nå tatt grep for å forhindre.
NETTGIGANT: Mange har stusset over hvor godt sosiale medier som Facebook og Instagram ser ut til å kjenne oss. Mandag forbød Datatilsynet selskapet Meta, som eier disse plattformene, fra å bruke overvåkning og profilering til å velge ut hva slags reklamer brukere i Norge får servert.
thibault camus/AP
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
På mandag forbød Datatilsynet selskapet Meta, som eier Facebook og Instagram, å bruke overvåkning og profilering til å tilpasse hva slags reklamer enkeltpersoner i Norge får servert. Avgjørelsen kommer i kjølvannet av et vedtak fra det irske datatilsynet og en dom fra EU-domstolen i juli, som slår fast at Metas adferdsbaserte markedsføring ikke er i tråd med europeiske personvernsregler.
Til NRK sier advokat Vebjørn Søndersrød at Datatilsynets vedtak kan skape en smitteeffekt i Europa. Meta mener på sin side at de handler i tråd med den europeiske personvernloven. De kan velge å ta Datatilsynets vedtak inn for Oslo tingrett.
Bestill abonnement her
KJØP