Leder

Nå er det sesong for å smykke seg med Nobel

Når forslagsstillere offentliggjør sine nominasjoner, retter de først og fremst søkelyset mot seg selv.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

31. januar gikk fristen ut for å nominere kandidater til Nobels fredspris. Stortingsrepresentanter er blant dem som fyller kriteriene for å kunne nominere, men også enkelte universitetsansatte og innehavere av diverse internasjonale verv er i posisjon til det samme.

Årets nominasjoner

I år har vi fått vite om flere av nominasjonene. Olaug Bollestad (KrF) har nominert Frelsesarmeen. Christian Tybring-Gjedde (FrP) har nominert Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Jan Inge Ulstein (KrF) har nominert Mama Maggie. Lan Marie Berg (MDG) har nominert klimaaktivistene Greta Thunberg og Vanessa Nakate.

Disse kandidatene har alle mye som taler for deres sak. Mer usannsynlige organisasjoner har mottatt prisen tidligere, og Nobelkomiteen er ikke forpliktet til å kopiere sine forgjengere i type valg. Mye kan skje og flere hundre nomineres til prisen hvert år.

Mindre sannsynlig er nok kandidaten Recep Tayyip Erdogan, Tyrkias president, som ble foreslått av Tyrkias parlamentspresident og partikollega Mustafa Şentop.

Å nominere noen til Nobelprisen handler mye om å markere seg politisk og verdimessig

—  Vårt Land

Offentliggjøring av nominasjoner

Listene over hvem som er foreslått er hemmeligstemplet i 50 år. Når stortingsrepresentanter og andre likevel velger å være åpne om hvem de har nominert, blir det derfor tydelig at det å stille forslag ikke bare handler om hvem som kan eller bør få fredsprisen. Vel så mye handler det om å markere seg politisk og verdimessig.

Både Josef Stalin og Adolf Hitler har blitt nominert, det har også Jared Kushner og hans svigerfar Donald Trump (sistnevnte av samme Tybring-Gjedde). Nominasjoner kan være både provoserende, usannsynlige og ironiske. Like fullt sier de mye om den personen som velger å nominere, spesielt når vedkommende velger å gjøre det offentlig kjent.

Ja, ved å nominere Frelsesarmeen, knytter Bollestad sitt navn til organisasjonen og låner noe av deres legitimitet. Vel så interessant er det at Tybring-Gjedde peker på en såpass samlende kandidat som Jens Stoltenberg, som har oppnådd stor respekt som Nato-leder under den pågående europeiske krisen. Kanskje er målet hans med å fortelle Facebook og aviser om dette å selv fremstå som en ansvarlig og samlende politiker.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder