Leder

Farsdag til besvær

Flere enn forbrukersamfunnet bør ta et oppgjør med fars- og morsdagsjaget. Også kirka har en jobb å gjøre.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

I dag våkner tusenvis av norske fedre opp til kaffe på senga, blomster, gaver og hjemmelagde tegninger og kort. Farsdag, som ikke har særlig lang tradisjon i Norge, virker å ha kommet for å bli.

Hedersdagen for fedre i Norge har nærmest blitt innført som et motstykke til morsdagen etter andre verdenskrig, ifølge Store norske leksikon. Morsdagen har en noe lengre tradisjon. Den første morsdag ble faktisk feiret i en metodistkirke i USA av lærerinnen Anna Marie Jarvis. Tradisjonen ble forankret der, blant annet ved at hun fikk presten i kirken hennes til å snakke om morskjærlighet fra prekestolen.

Både farsdag og morsdag er dager som representerer de nære og gode familieverdiene, som også er nært knyttet til det kristne livssynet. Dagene serverer en enkel oppskrift på å følge bud nummer fire, å hedre sin far og sin mor. Det er dager som minner oss på å være takknemlige for dem som ga oss livet og som oppdro oss i det.

Vi har alle et ansvar for hvordan vi snakker om og fremstiller foreldrerelasjoner, familieidyll og uoppnåelige mors- og farsidealer

—  Vårt Land

Uoppnåelige idealer

Med andre ord: Det er mye fint å si om mors- og farsdag. Men dagene, for ikke å snakke om det kommersielle jaget som følger med, kommer også med en tydelig bismak.

For i dag våknet også tusenvis av sønner og døtre rundt omkring i Norge med en dårlig følelse i magen. For mange av dem ble kanskje følelsen enda sterkere etter å ha tatt en titt på sosiale medier der fedrehyllestene fylte Facebook-vegger og Instagram-historier. Mange fedre våknet opp med en følelse av dårlig samvittighet, utilstrekkelighet eller tomhet.

Vi har alle et ansvar for hvordan vi snakker om og fremstiller foreldrerelasjoner, familieidyll og uoppnåelige mors- og farsidealer. Det gjelder også kirka. Mange menigheter landet rundt gjør gjerne noe ekstra ut av disse dagene, bruker dem til å hylle fedrene og mødrene i menigheten for eksempel. Det kan være fint på flere vis, men er også ekskluderende for dem som faller utenfor de typiske foreldrerammene. For ikke å snakke om alle dem som ikke har eller får til å få barn.

Komplisert farsdag

Bjarte Leer-Helgesen, bymisjonsprest i Kristiansand, har tatt saken i egne hender. Sammen med Gunhild Maria Hugdal, førsteamanuensis i etikk ved Universitetet i Agder, arrangerer han og Kirkens Bymisjon i Kristiansand «Komplisert farsdag». Målet deres er å inspirere andre til å løfte mer av livets kompleksitet inn i kirkerommene.

Vi støtter dette lokale initiativet til det fulle, og håper andre menigheter og kirker rundt om i landet gjør som dem – ikke bare disse to søndagene i året, men så ofte som mulig.


Vårt Land

VL anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder