Leder

Klokt valg av kongehuset

Denne uken ble det kjent at prinsesse Märtha Louise skal slutte å representere kongehuset. Et klokt og riktig valg.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Kongehuset har bestemt at Märtha Louise ikke lenger skal representere kongehuset offentlig. Prinsessen har frasagt seg beskytterskap for flere organisasjoner. Dette gjør kongehuset for at skillet mellom hennes næringsvirksomhet og hennes plass i kongefamilien skal bli tydeligere.

Hun beholder riktignok prinsessetittel, men det blir lagt tydelige begrensninger på hennes offentlige opptreden. En av begrensningene er at prinsessetittelen eller kongehusets medlemmer ikke skal knyttes til kommersiell virksomhet.

Kongehusets legitimitet

Selvsagt må det være slik at de som har en funksjon i det norske kongehuset må ha anledning til å uttale seg offentlig eller svare på spørsmål. Men i prinsesse Märtha Louises tilfelle kan både hennes og hennes forlovedes opptreden i offentlighet bidra til å svekke det norske kongehuset.

Selv har prinsessen hatt en kommersiell virksomhet som for mange framstår kontroversiell, slik som blant annet Engleskolen. Sammen med sin forlovede Durek Verrett eller Shaman Durek, som han ofte kaller seg, har hun hatt foredragsserien «The Princess and the Shaman». I programmet står det blant annet at prinsessen har invitert Verrett til å «dele sin visdom her i nord».

Uansett hva budskapet i deres foredragsrekke er, vil dette raskt bli koblet til en rekke kontroversielle uttalelser Verrett er sitert på i ulike internasjonale medier. Han skal blant annet ha sagt at han kan snu atomer, helbrede syke og at han kan rense innsiden av kvinners vagina, når de har hatt for mange sexpartnere.

Svekker kongehuset

Disse uttalelsene har bidratt til at 45 prosent av de spurte, i en undersøkelse gjort på oppdrag av Nettavisen, mener prinsesse Märtha Louises valg av kjæresten Durek Verrett bidrar til å svekke monarkiets status i Norge.

Dessuten har flere organisasjoner uttalt at de ikke ønsker å ha Märtha Louise som sin beskytter. Noen av dem jobber med kronisk syke og reagerer på Verretts uttalelser om helbredelse, som noen synes er både lettvint og ødeleggende.

Det er både prisverdig og forbilledlig at kongen, dronningen og kronprinsen har vist stor åpenhet rundt sine vanskelige vurderinger om prinsessens rolle i offentligheten og på vegne av Kongehuset. De har fortalt om sine vanskelig avveininger. Det er ikke vanskelig å forstå siden prinsesse Märtha er deres datter og søster.

Denne åpenheten viser at de foretar en riktig og klok modernisering av kongehuset.

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder