Leder

Caritas bør få drive arbeid i Algerie

Algeries innskrenking av kristne organisasjoners arbeid er alvorlig.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Caritas Algerie legger ned driften i det nord-afrikanske landet: Etter 60 år har de ikke lenger tillatelse fra algeriske myndigheter til å drive sitt arbeid. Ifølge myndighetene har de aldri hatt det.

Selvstendig organisasjon

Caritas Internationalis er en katolsk bistandsorganisasjon med tilstedeværelse i 200 land. Områdene de jobber med inkluderer fattigdom og rettferd, og Caritas gir både akutt hjelp og driver langsiktig, strukturelt arbeid.

Caritas Algerie er imidlertid ikke en gren av det internasjonale Caritas, men en selvstendig, nasjonal organisasjon, bedyrer Den katolske kirke. Dette er et viktig moment fordi flere statsledere rundt om i verden tar grep mot nettopp «utenlandsk påvirkning». Bistandsorganisasjoner og andre ikke-statlige organisasjoner med internasjonale nettverk blir mistenkeliggjort og svartelistet.

Algeriske myndigheters innskrenking av kristen organisasjonsdrift gjør det vanskeligere å være kristen i Algerie

—  Vårt Land

Også en økning i antall konvertitter fra islam til kristendom, og at Caritas har involvert seg sterkt i arbeidet med afrikanske migranter, kan være blant grunnene til at det nå er kroken på døra for Caritas i Algerie.

Brudd på menneskerettighetene

Å forby eller forhindre fredelige organisasjoner er et brudd på forsamlings- og foreningssfriheten, som er nedfelt i menneskerettighetserklæringen. Når Algerie og andre stater fratar organisasjoner muligheten til å drive humanitært arbeid, er det åpenbart at det ligger frykt bak avgjørelsene. Algerie har hatt store utfordringer med menneskerettighetene siden borgerkrigens dager, på tross av gjentatte forsøk på endring og reformer. Utkastelsen av Caritas er et skritt i feil retning.

I første omgang går nedleggelsen ut over menneskene organisasjonen tjener. Det er ille nok. Men i andre omgang gjør innskrenkingen av kristen organisasjonsdrift det vanskeligere å være kristen i Algerie – og dermed vanskeligere for enhver som skiller seg fra majoriteten.

Dette er alvorlig for alminnelige menneskers liv i Algerie. Et godt samfunn har rom for forskjellighet. Caritas bør få tilbake tillatelsen til å drive sitt arbeid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder