Leder

Gass-trusselen

Trusselen om gass-sabotasje må ikke få bli et redskap til å skape mistillit til myndighetene våre. For det er trolig noe av hensikten med sabotasjen.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Gassen som bobler opp fra sprengte rørledninger i Østersjøen har skapt frykt, også her i landet. Det må vi regne med også er hensikten med denne sabotasjen. Russland hadde allerede stengt gasskranene, så det var ikke for å stanse gassforsyningen ledningene ble sprengt. Det kan riktig nok ha vært et signal til de som måtte håpe at leveransene snart kommer i gang. Men poenget er å så frykt og mistillit.

Vi må kunne stille spørsmål om og debattere beredskapen. Men vi må ikke gjøre det på en måte som sår tvil og mistillit til myndighetene

—  Vårt Land

Vi vet selvsagt ikke hvem som står bak – og sannsynligvis får vi heller ikke vite det. Det vi vet er at Russland har både motivasjon og kapasitet til å gjøre det, og at det ikke er så lett å se at noen andre har begge deler. Uansett er resultatet en fornyet frykt for hva Russland kan finne på for å bygge opp om sin invasjon i Ukraina.

Norge er sårbare

Norge har en rekke mål som vil være høyt prioritert for den som vil ødelegge Europas gassforsyning. Vi har mil på mil med ledninger under havet, vi har sårbare plattformer ute på havet og vi har installasjoner på land.

Våre myndigheter har beredskapsplaner for å sikre utsatte mål i tilfelle en krigssituasjon. Slike planer har også ulike beredskapstrinn etter hvert som en krise eskalerer. Hva slike planer inneholder, kan selvsagt ikke være offentlig. Derfor kan ikke myndighetene gå ut og fortelle hva som er eller planlegges iverksatt.

Like fullt er det viktig at befolkningen har trygghet for at de nødvendige tiltakene blir iverksatt. Derfor bør de ansvarlige informere så langt det er mulig om at planer finnes og følges.

Ikke så mistillit

Det er likevel krevende å ha ressurser til å sikre all den infrastrukturen som er utsatt, særlig dersom det skal sikres over lang tid. Når man skal iverksette ulike tiltak, er også en krevende avveining. Kanskje har vi ventet for lenge, fordi man ikke regnet med slike aksjoner som vi nå har sett. Kanskje trenger vi å sette av mer ressurser eller hente hjelp. Vi må kunne stole på at myndighetene nå vurderer alt dette seriøst.

Dette må vi kunne stille spørsmål om og debattere. Men vi må ikke gjøre det på en måte som sår tvil og mistillit til myndighetene, verken den politiske ledelsen, Forsvaret eller andre. Det er nettopp slik mistillit sabotasjeaksjonene ønsker å skape. Frykt og splittelse svekker både oss og vår evne til å stå opp for Ukrainas frihet.

Vårt Land

Mer fra: Leder