Leder

Vaksine mot polarisering

Når Erna Solberg sier at heller ikke hun ville klart å senke strømprisene, er det et viktig bidrag mot populisme og polarisering.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Krig i Europa, pandemi og de tiltagende konsekvensene av klimakrisen gjør situasjonen både usikker og krevende for folk flest. De aller fleste kjenner prisøkning på lommeboka. Dette er krevende i en tid med økt politisk uro og usikkerhet. Denne situasjonen i Norge og verden gjør det uhyre krevende, utfordrende og vanskelig å være politiker. Noen politikere tyr til enkle forklaringer og en polariserende retorikk. Vi ser det både i Norge og internasjonalt.

Ros til Solberg og Støre

Derfor er Høyre-leder Erna Solbergs uttalelser i Stavanger Aftenblad for noen dager siden oppbyggelig lesning. Solberg innrømmer at strømprisene ikke ville vært lavere med henne som statsminister. Hun kunne latt være å si dette, og kun fokusert på hvordan hun ønsker å innrette strømstøtten på en annen måte enn regjeringen. Men hun valgte å være ærlig. Det står det respekt av, og det understreker alvoret.

Den samme effekten har det når statsminister Jonas Gahr Støre forsvarer krafteksporten og legger alvoret i dagens strømsituasjon frem for oss. For mange er det dårlig nytt. Men som statsminister er en slik linje den eneste ansvarlige.

Slik seriøs retorikk fra både statsminister og leder for det største opposisjonspartiet – og fra flere andre politikere i Norge – bidrar til å dempe det polariserte ordskiftet og motvirke lettvint populistisk retorikk.

Dersom vi heier fram enkle og populistiske uttalelser, er det på sikt slike politikere som vil sitte med makten. Det gagner ingen.

—  Vårt Land


Tøffe tider – tøffe valg

Dersom vi ønsker seriøse politikere i Norge, må vi støtte opp om slik adferd heller enn å heie fram lettvinte løsninger og enkle svar. Faktum er at det ikke finnes en enkel måte å få ned strømprisen i Norge uten bivirkninger.

Derfor er det en krevende øvelse for oss alle å ikke falle for de løsningene som framstår enkle og raske, uten å sette oss inn i konsekvensene. Det finnes for eksempel de som mener Norge skal kutte strømleveranser til Europa, uten å vurdere eller forstå hva dette vil bety for et kontinent som står under angrep i en kraftkrig fra Putins Russland.

Trenger vår støtte

Vi får de politikerne vi fortjener. La oss derfor tenke nøye gjennom hvordan vi snakker om våre politikere og hvilken retorikk vi heier fram.

De politikerne – i ulike partier – som evner å snakke åpent og realistisk om den krevende situasjonen Norge og verden er inne i, trenger vår støtte. Dersom vi heier fram enkle og populistiske uttalelser, er det på sikt slike politikere som vil sitte med makten. Det gagner ingen.


Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder