Leder

Økumenisk håp

Olav Fykse Tveits ønske om dialog med Den russisk-ortodokse kirke er en umistelig mulighet.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

«Dersom din bror gjør en synd, så tal ham til rette, og hvis han angrer, så tilgi ham», sier Jesus i Lukas-evangeliet. Og det stopper ikke der: «Ja, om han synder mot deg sju ganger på samme dag og sju ganger kommer til deg og sier: ‘Jeg angrer’, så skal du tilgi ham.»

Holde samtalen levende

Kanskje er det disse ordene som ligger bak hva preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, forsøker å få til overfor Den russisk-ortodokse kirke. Mens flere har tatt til orde for å kaste ut russerne av Kirkenes verdensråd (KV), ønsker Fykse Tveit å holde samtalen med våre søsken i øst levende. Han er til stede i Karlsruhe, der KV samler 4000 delegater til generalforsamling for første gang på åtte år.

Den moderne økumenikken oppstod i Europa på begynnelsen av 1900-tallet som en del av en verdensomspennende fredsbevegelse. KV ble stiftet i 1948, i etterkrigstidens iver etter forsoning og forbrødring. Det var neppe bare harmoni mellom kirkene på førtitallet, og den samme situasjonen står vi i i dag. Den russiske invasjonen av Ukraina har på ny satt kristne opp mot kristne, og skapt store stridigheter innad i den ortodokse kirkefamilien.

Hjemlig økumenisk vår

Men mens storpolitikken stikker kjepper i hjulene for det internasjonale kirkesamarbeidet, er det hjemlige klimaet for tverrkirkelig arbeid inne i en ny vår. Brunstad Christian Church (BCC) fikk i 2021 fullt medlemskap i Norges Kristne Råd, og er i likhet med Pinsebevegelsen til stede på arrangementer i Karlsruhe. Ingunn Ulfsten, daglig leder i Pinsebevegelsen i Norge, skriver i Vårt Land at hun møter kritikk for sitt økumeniske engasjement, men likevel står fast på at hennes organisasjon hører hjemme i den store samtalen om kristen enhet. At en slik organisasjonsbygging skjer i fredstid, er ekstremt viktig for at det skal kunne holde også i krisetid.

Fykse Tveit går ikke av veien for å kritisere Russland og Den russisk-ortodokse kirke. Solidariteten ligger hos det ukrainske folk. Men skal man tale noen til rette, er man avhengig av å faktisk snakke sammen. Økumenikken har strukturene og relasjonene som skal til for at en slik samtale kan finne sted.


Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder