Leder

Den neste KrF-lederen

Skal KrF overleve i norsk politikk, må den nye lederen ha evner til å fornye partiet.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Forrige uke havnet KrF under sperregrensen. Deretter ble Kjell Ingolf Ropstad tvunget til å trekke seg som partileder og statsråd. Det er forståelig at mange i KrF nå ser behov for ro, samling og gjenreisning. Dersom KrF skal makte å få ro til å fornye seg, kan ikke lederdebatten bli et nytt og opprivende retningsvalg.

To reelle navn

Men partiet skal likevel i gang med en ny og krevende runde for å velge sin neste partileder. Av den innvalgte stortingsgruppen på tre representanter, står Olaug Bollestad og Dag Inge Ulstein som soleklare kandidater til ledervervet. I tillegg har det fra flere hold blitt pekt på tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit Røse, men mandag ettermiddag avviste hun at dette vervet er aktuelt for henne nå. Det er i realiteten bare disse tre navnene som har blitt diskutert i partiet, og kun to av dem er nå reelle, hvis man ser bort fra at noen også nevner tidligere partileder Knut Arild Hareide.

Partiet bør velge en leder som har minst mulig bagasje fra tidligere kamper, og dermed står fritt til å rydde mest mulig for å spisse profilen.

—  Vårt Land

Vi skal ikke anbefale hvem av disse som blir den neste KrF-lederen, men dersom KrF skal overleve og komme over sperregrensen ved neste valg, er det et faktum at dette ledervalget blir uhyre viktig.

De siste årene har ikke KrF maktet å samle de velgerne partiet vart ment å rette seg mot. Partiveteranen og den avtroppende stortingspolitikeren Torhild Bransdal stiller spørsmålet om partiet er blitt for konservativt for store deler av norsk kristenhet. Det bør være et tankekors for KrF at mange av de som er motstandere av å utvide dagens abortlov, ikke kunne stemme KrF, fordi de var usikre på om KrF egentlig ønsker å fjerne hele retten til selvbestemt abort. KrF ble dermed ikke et aktuelt valg for dem, fordi de opplevde at KrF er for konservative.

Skal partiet kunne nå ut med sin politikk på andre områder som familiepolitikk, sosialpolitikk, fattigdomsbekjempelse og næringspolitikk, må noen velgerhindringer ryddes av banen. En ny leder må ha både autoritet og god organisasjonsteft. Partiet bør velge den som har mot og evner til å gjøre denne jobben.

Må sette klimasaken høyt

Partiet bør dessuten velge en leder som står mest mulig fritt til å rydde og spisse profilen.

Dersom KrF skal overleve, må den neste KrF-lederen gjenspeile en større bredde av Kristen-Norge og greie å ta opp i seg den utviklingen som har skjedd her de siste årene. Det er blant disse velgerne potensialet for KrF er aller størst. Partiet må åpenbart fornye seg dersom flere unge, kristne velgere skal kunne identifisere seg med partiets politikk. Her er klimaspørsmålet svært viktig. Et kristendemokratisk parti kan ikke tillate at sakseierskapet til klimasaken overlates til andre. Derfor bør saken stå høyt på listen for KrFs neste leder.


Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder