Leder

Risikabel exit fra Afghanistan

Som ventet velger USAs president Joe Biden å trekke de siste 2.500 amerikanske soldatene ut av Afghanistan til høsten. Det kan føre enda mer ulykke over det afghanske folket.

USAs president Joe Biden vil trekke de siste 2.500 amerikanske soldatene ut av Afghanistan innen 11. september. Det er en risikabel strategi, skriver Vårt Land på lederplass.

I høst er det 20 år siden USA ledet an et angrep på Afghanistan for å fjerne Taliban-regimet. Intervensjonen var et svar på det islamistiske terrorangrepet mot USA 11. september 2001, da al-Qaida-terrorister styrtet flere passasjerfly inn i Twin Towers i New York og Pentagon i Washington. Taliban-regimet i Afghanistan hadde da i lang tid sørget for en trygg havn for al-Qaida og Osama bin-Laden, den antatte hovedmannen bak 11. september-angrepet.

Avtalen USA og Taliban signerte under Trump-administrasjonen i februar i fjor, var at USA skulle trekke sine styrker ut 1. mai i år. Dette har Biden nå utsatt til den symboltunge datoen 11. september. Han trosser dermed advarsler fra både egne generaler og Afghanistan-eksperter, mot det som kan bli en forhastet og risikabel exit.

USAs altfor brutale krigføring har påført afghanske sivile store tap og lidelser, og slik fungert som effektiv rekrutteringsmaskin for Taliban

—  Vårt Land på lederplass

Taliban på offensiven

I takt med at Taliban har bygget opp sine styrker og tatt kontroll over stadig mer av den afghanske landsbygda, har islamistene blitt påtakelig mindre interessert i å sluttføre forhandlinger med den afghanske regjeringen, som de anser som USAs forlengede arm i landet. Biden risikerer nå å fjerne den siste lille garantien mot at Taliban vender tilbake til makten og gjeninnfører et fundamentalistisk, islamistiske styre, med økt fare for en ny afghansk borgerkrig.

Biden mener imidlertid at 20 år med amerikanske soldater i et fjernt, sentral-asiatisk fjelland, er langt på overtid. Han ser heller ingen utsikter til at Afghanistan innen overskuelig framtid vil framstå som så stabilt at en exit av amerikanske tropper vil bli noe enklere senere.

20 år med liten suksess

Særlig afghanske jenter og kvinner har fått det bedre etter at verdenssamfunnet grep inn i 2001. Målt mot visjoner om å bidra til et demokratisk, stabilt og trygt Afghanistan, er likevel 20 år med internasjonalt militært nærvær langt fra noen suksess. En medvirkende grunn til det er at USAs altfor brutale krigføring har påført afghanske sivile store tap og lidelser, og slik fungert som en effektiv rekrutteringsmaskin for Taliban.

Like fullt mener vi at den afghanske befolkningen hadde vært tjent med at USA – og dermed også Nato - fortsatte å beholde noen tusen soldater i landet, til en relativt beskjeden politisk og økonomisk kostnad. Nå er det avgjørende at i alle fall den økonomiske og humanitære bistanden holdes oppe. Forhåpentligvis innser Taliban at også deres maktposisjon vil være helt avhengig av slik støtte, og en form for maktdeling, slik at de legger bånd på sine mest fundamentalistiske instinkter.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder