Leder

Etterlengtet gjenåpning av Norge

PANDEMIEN: Det er gledelig at vi snart igjen kan feire gudstjenester. La oss håpe at savnet har lært oss hvor umistelig dette er.

I land som Danmark og England har regjeringen lagt fram datofestede timeplaner for når samfunnet kan åpnes igjen etter pandemien. Det var derfor en del forventninger til at Erna Solberg skulle presentere en slik plan på onsdag. Det skjedde ikke. Regjeringen la fram en plan for hvordan gjenåpningen skal skje, men den var ikke festet til datoer.

Vi finner det gledelig at regjeringen omsider nevner gudstjenester spesielt blant de første områdene som skal kunne åpnes opp

—  Vårt Land

Dette skapte en del skuffelse, ikke minst i næringer som trenger å få signaler de kan bruke til å planlegge virksomheten framover. Likevel var det forståelse over hele det politiske spekteret for at regjeringen ikke fester planen til datoer, men til utviklingen i smittesituasjonen. Mye er fortsatt usikkert, og derfor ville en for detaljert planlegging bare skape et falskt inntrykk av forutsigbarhet.

Klarhet må ikke gå ut over åpenhet

Både Høyres parlamentariske leder Trond Helleland og Arbeiderpartiets leder har kritisert at det har kommet signaler fra helsemyndighetene som kunne gi inntrykk av ulike meninger om når gjenåpning kan skje. Men dette er en følge av den åpenheten som myndighetene har lagt opp til, der vurderinger og ulike meninger skal kunne komme til uttrykk. Vi synes ikke man skal stramme inn på åpenheten for å få mer enhetlige uttalelser, selv om det noen ganger kan skape usikkerhet.

Vi finner det gledelig at regjeringen omsider nevner gudstjenester spesielt blant de første områdene som skal kunne åpnes opp. Særlig merker vi oss at det nå heter at man snart kan samle hundre til gudstjeneste på «fast anviste plasser». Det er en mer fleksibel regel enn «fastmonterte seter». En slik fleksibilitet hadde det vært mulig å vise også tidligere uten at det gikk ut over smittevernet.

Essensielt for kristne å kunne samles

Selvsagt skal kirken først og fremst verne liv og mennesker. Derfor har det vært riktig å følge smittevernreglene. Mange menigheter har vært oppfinnsomme, ikke bare digitalt, men også med åpne kirkerom og utendørs arrangementer. Vi vil tro mange nå har fått øynene opp for hvor essensielt det er for kristne å kunne samles.

Et uavklart punkt som kan komme til å skape uenighet, er spørsmålet om det skal være forskjellige restriksjoner for de som er vaksinert og de som ikke er det, konkretisert i planen om et vaksinepass. Etter vår mening er det avgjørende at restriksjoner skal være begrunnet i smittevern og være forholdsmessige. Da vil det nødvendigvis ikke bli fullstendig likebehandling.Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder