Leder

Israel til høyre

VALG: Israel gikk til høyre ved valget tirsdag. Likevel må Benjamin Netanyahu ha støtte fra et islamistisk arabisk parti om han skal fortsette som statsminister.

Heller ikke på fjerde forsøk fikk den israelske statsministeren det flertallet han ønsker seg for å fortsette som statsminister og unngå å bli dømt for korrupsjon. Men heller ikke de som ønsker å kaste ham, fikk flertall. Dermed går landet inn i noen uker med intense regjeringsforhandlinger, som kan ende med at det blir et femte valg senere i år.

Om verken Netanyahu eller Lapid greier å sy sammen et flertall, blir det nytt valg til høsten. Da fortsetter Netanyahu som statsminister enn så lenge. Selv om han tapte valget, vant han.

—  Vårt Land

Valgresultatet styrker høyrefløyen i israelsk politikk. Høyrefløyen har i realiteten et solid flertall i nasjonalforsamlingen. Når Netanyahus Likud likevel har problemer med å stable på bena et flertall, skyldes det at tre høyre-orienterte partier i utgangspunktet ikke støtter ham som statsminister. Likud har også mistet stemmer til et nytt parti på ytre høyre fløy, Religiøse Sionister. Totalt betyr det en sving mot høyre.

Må forene arabiske islamister og jødiske nasjonalister

På vippen sitter to helt ulike partier: Det islamistiske arabiske partiet UAL og det jødisk-nasjonalistiske Yamina. Begge har åpnet for å samarbeide med begge blokker. For å få flertall må begge disse to partiene bli med. Hos Netanyahus tradisjonelle støttespillere i de religiøse jødiske partiene sitter det langt inne å samarbeide med et arabisk parti.

Den som kommer nærmest til å utfordre Netanyahu, er Yair Lapid. Han leder det sekulære sentrumsorienterte partiet Yesh Atid, som ble nest størst i valget. Men han har enda større vansker med å samle et flertall. Det må omfatte både de arabiske partiene, de to venstrepartiene Meretz og Arbeiderpartiet og tre høyrepartier. Det eneste som samler dem, er motstanden mot Netanyahu.

Religiøses politiske posisjon svekket

Den religiøse konfliktlinjen i israelsk politikk er blitt enda skarpere. På den ene siden er det kommet inn representanter for et rasistisk jødisk høyreparti. På den andre siden har de reformerte jødene fått inn en representant. For de ortodokse religiøse partiene har det vært viktig at bare de kan representere den jødiske religionen politisk. Når de nå heller ikke sitter på vippen, er denne posisjonen svekket.

Partier som er motstandere av tostatsløsningen har styrket seg, uten at det spiller så stor rolle. Selv ikke på venstresiden er det mange som ivrer for innrømmelser overfor palestinerne. Derimot kan forholdene for de arabiske borgerne av Israel komme til å bli et viktig tema framover. Selv om de arabiske partiene ble svekket ved valget, sitter et av dem i vippeposisjon.

Om verken Netanyahu eller Lapid greier å sy sammen et flertall, blir det nytt valg til høsten. Da fortsetter Netanyahu som statsminister enn så lenge. Selv om han tapte valget, vant han.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder