Leder

Tid for Jemen

LANGVARIG KRIG: Jemens befolkning har i lang tid måttet lide under krigføring som ingen gjør noe for å stanse. Nå er det på tide med endring.

En fryktelig bekreftelse på at landet står foran hungersnød, sa Flyktningehjelpens Jan Egeland etter et besøk i Jemen denne uka. Samtidig mislyktes giverlandskonferansen for Jemen i FN-regi med å sikre et beløp som kan hindre katastrofen. FNs generalsekretær kalte resultatet for en dødsdom.

Saudi-Arabia bærer et hovedansvar for krigføringen. Men mange andre har bidratt til elendigheten. Emiratene har vært tungt inne, men også andre arabiske land. USA har deltatt i luften og med etterretning. Iran støtter den andre siden med våpen. Alle disse burde ha en forpliktelse til å bidra.

Å stable på beina nok nødhjelp til å hindre den verste hungersnøden burde være en selvfølge. Men tiden må også nå være inne til å få en slutt på krigen.

—  Vårt Land

Men også FN har sin del av ansvaret for denne krigen. Den Saudi-ledede koalisjonen kriger med støtte i et vedtak i FNs sikkerhetsråd. Det skyldes at houthiene og deres støttespillere har tatt makten i nord fra den på papiret lovlig valgte presidenten.

I realiteten støtter FN den ene parten i en intern konflikt som har foregått mye lenger. FNs embargo har dessuten blitt brukt til å gjøre sult til et våpen i krigen.

Gått ut over barna

Krigen har kostet sivilbefolkningen i Jemen dyrt. Ikke minst har det gått ut over barna. Å stable på beina nok nødhjelp til å hindre den verste hungersnøden burde være en selvfølge. Men tiden må også nå være inne til å få en slutt på krigen.

Saudi-Arabias intervensjon kom etter at USA og Iran hadde inngått atomvåpenavtalen. For Saudi-Arabia ble det avgjørende å hindre at Iran fikk et fotfeste også i Arabia. Iran hadde nemlig gått inn med støtte til houthiene - som hadde gjort opprør mot eliten i Sanaa noen år tidligere.

Nye tider med Biden

Maktskiftet i Washington i år åpner derfor nye muligheter. Joe Biden vil forsøke å få en ny avtale med Iran. Å bilegge striden i Jemen kan være en begynnelse. At Joe Biden har omgjort Donald Trumps beslutning om å stemple houthiene som en terrorbevegelse, er et lite skritt i retning av å få i stand forhandlinger.

Donald Trump hadde Saudi-Arabias kronprins Muhammad bin Salman som sin spesielle venn. Krigen i Jemen var Salmans middel for å komme til makten. Derfor hadde Saudi-Arabia full støtte fra Trump til å fortsette krigen.

Joe Biden besluttet nylig å offentliggjøre CIAs rapport om at Salman var medansvarlig for mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det er også et signal om nye tider. Trump nektet å offentliggjøre rapporten.

Det er nå all grunn til å presse på for å få i stand våpenhvile og forhandlinger. Det fortjener Jemens befolkning.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder