Børsfest med bismak

Småsparere på sosiale medier har bidratt til å hausse opp aksjekurser og påføre gigantiske hedgefond milliardtap. Det som startet som et opprør mot finanseliten, bekrefter inntrykket av et kasinopreget aksjemarked, og bør anspore til ny debatt om skatt på spekulative finanstransaksjoner.

Småsparere på sosiale medier har bidratt til å hausse opp aksjekursen på GameStop, og dermed påført gigantiske hedgefond milliardtap.
Småsparere på sosiale medier har bidratt til å hausse opp aksjekursen på GameStop, og dermed påført gigantiske hedgefond milliardtap.

Etter kursfall på opp mot 40 prosent på mange børser da covid-usikkerheten var på det verste i slutten av mars i fjor, er det igjen gryende feststemning på verdens børser. Indeksene er nå høyere enn før koronapandemien, godt hjulpet av lovende vaksiner og negativ realrente hvis man setter sparepengene i banken.

Driver kurser kunstig høyt

De siste ukene har så et nytt fenomen dukket opp, der millioner av brukere av Reddit og andre sosiale medier har drevet kursene unaturlig høyt opp på enkeltaksjer. De blir enige om å kjøpe opp aksjer der store, institusjonelle investorer har plassert store veddemål i kursnedgang, såkalt shorting, og presser slik kursen til himmels. Så langt gjelder det først og fremst aksjer i GameStop, et selskap som driver fysiske spillbutikker, men som langt på vei er blitt utkonkurrert av digital handel og nedlasting.

Det er liten grunn til å synes synd på hedgefond og andre finansielle giganter som har gått på milliardsmell etter å ha spekulert enorme summer i å «låne» aksjer de regner med skal gå kraftig ned i pris. Shorting handler ikke om å skaffe risikovillig kapital til virksomheter med gode ideer og produkter, men om rendyrket og kortsiktig spekulasjon.

Dette pyramidespillet er først og fremst nok et eksempel på at finansmarkedene både kan manipuleres, og miste fotfestet.

Vårt Land på lederplass

Angrep på Wall Street-eliten

Det er likevel ingen grunn til å overdrive gleden på vegne av småsparere som i angivelig forargelse over Wall Street-elitenes finansakrobatikk, har gått sammen og blåst opp kursene på aksjer, langt utover alle underliggende verdier. Selvsagt finnes det noen lykkelige vinnere som passer til denne Robin Hood-ideologiske kategorien, men dette pyramidespillet er først og fremst nok et eksempel på at finansmarkedene både kan manipuleres og miste fotfestet, og dermed fjerne seg langt fra de realøkonomiske forholdene vi liker å tro at det gjenspeiler. Mange vil tape når slike pyramider med nødvendighet en gang kollapser, inklusive småsparere som ikke har fulgt rådet om ikke å satse mer enn de har råd til å tape.

Vår oppfordring er at politikere og fagfolk må benytte anledningen til å gå mye tyngre inn i de problemene et sterkt deregulert og lavt beskattet finansmarked skaper - ikke minst gjennom å forsterke en voksende og skadelig ulikhet i samfunnet. Politikerne kan for eksempel starte med å gjenopplive debatten om å innføre såkalt Tobin-skatt på finanstransaksjoner som valuta- og aksjehandel, i den hensikt å begrense kortsiktig og uproduktiv spekulasjon, gjerne med sikte på at inntektene av dette kan øremerkes utvikling for verdens aller fattigste.