Leder

Fra splittelse til håp

Etter fire år med en president som har spredt splittelse og rakket ned på folk, er det en uendelig lettelse å få en president som snakker om håp og fellesskap.

Joe Biden brukte sin innsettelsestale til en innstendig appell til sine landsmenn om å samle seg på tvers av motsetninger og til å inspirere til håp om en bedre framtid dersom de vil arbeide sammen mot målet. Vi vil tro det var et budskap som gikk til hjertet hos mange amerikanere, som er slitne av konflikt og splid.

Men innsettelsen foregikk i en hovedstad nesten tom for folk og beleiret av soldater. Og den avgåtte presidenten ville ikke være til stede fordi han fortsatt mener at Joe Biden ikke er en rettmessig president. Det er sterke tegn på den dype splittelsen som landet nå er preget av.

Å samle et splittet USA er ikke én manns jobb. Det vil bare lykkes dersom mange lar seg inspirere av Biden til å gjøre en innsats for å helbrede splittelsen

—  Vårt Land

Samtidig viste seremonien også hvor sterkt demokratiet står i USA. Alle kongressrepresentantene var der og hyllet den nye presidenten - også de som stemte mot godkjennelsen av Biden. Visepresident Mike Pence symboliserte den ordnede maktoverføringen som Trump saboterte.

Kan Biden samle USA?

Mange spør seg om Biden vil makte å samle USA. Men det er ikke én manns jobb. Det vil bare lykkes dersom mange lar seg inspirere av ham til å gjøre en innsats for å helbrede splittelsen, slik han sa det: «Vi kan gjøre det hvis vi åpner våre hjerter i stedet for å gjøre dem harde, hvis vi viser litt toleranse og ydmykhet og hvis vi er villige til å stå i andres sko, som min mor ville sagt, et lite øyeblikk.»

Samtidig viste Biden at han forstår utfordringen som kommer fra rasediskriminering, høyre-ekstremisme, voldsforherligelse og konspirasjonsteorier. Det går ikke an å glatte over med appeller om enhet. Å kjempe mot dette på en måte som ikke gjør kløftene enda mer uoverstigelige, blir ikke lett.

Trump kan fortsatt skape konflikt

Donald Trump forsvant ut i sin svarte bil og ble borte i sitt ferieparadis. Men han kan fortsatt være en kilde til konflikt. Han har lovet å komme tilbake. Men han har ingen politisk plattform. Kampen om kontrollen med det republikanske partiet er bare såvidt i gang. Om partiet vil gi ham en plattform for nye fire år, gjenstå å se. Hans eneste mulighet er å fortsette å reise rundt for å oppildne tilhengere på grasrota. Det er ikke sikkert han har samme appell som avgått president.

USA vil igjen delta

Joe Biden både ønsker og trenger et samarbeid med republikanerne. Om republikanerne vil legge vekk den obstruksjonspolitikken de brukte mot Obama, kan det lykkes. Men mange i Bidens parti er redde for at det vil komme i veien for de sosiale reformene de mener er nødvendige.

Utfordringene står i kø, og oppgavene er vanskelige. Men nå vil vi likevel glede oss over at USA har fått en leder som appellerer til det beste i folk. Vi som ikke bor i USA kan glede oss over at USA igjen vil delta i internasjonalt arbeid for bedre klima, bedre helse og konfliktløsning. Også det gir grunn til håp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder