Leder

Tørsten på Løvebakken

Opposisjonen valgte åpne ølkraner som kampsak midt i en kritisk periode. Det var et dårlig valg, og et valg med en bismak av valgår.

Under pandemiens første fase i fjor viste Stortinget seg fra sin aller beste side. Flertallet fant mer samlende og rettferdige løsninger da de tvang regjeringen til bedre støtteordninger. Nå har Stortinget for første gang overkjørt regjeringen i en smittevernsak. Det er et koronahistorisk øyeblikk.

Hva var så viktig at én statsmakt måtte valse over en annen midt i en pågående krise? Her finnes det flere svar. Ett av dem er permitteringsreglene. De forlenges fram til 1. oktober etter opposisjonens innsats. Kompensasjonsordningene forlenges også. Det støtter vi.

Bismak av kampsak

Men det finnes også andre saker der opposisjonen rullet over regjeringen midt i krisen. Skulle man gjøre livet lettere for vanskeligstilte barn som lider av nedstengningen? Skulle man tillate pårørende litt tettere kontakt med døende slektninger i sine siste dager? Skulle sykehjemmene sikres bedre? Slippe til flere sørgende i begravelser? Skulle det brukes mer penger på vaksiner?

Nei. Nå skal spriten på bordet. En av opposisjonens fremste kampsaker midt i en kritisk periode var å åpne mange av landets ølkraner så raskt som overhodet mulig. Det var et dårlig valg, og et valg med en bismak av valgår.

Dette handler ikke om alkoholforbruk eller edruskapspolitikk. Når barene stenger, åpnes barskapet hjemme. Vårt Land snakker ikke for mørkemannen som mange ser på høylys dag. Dette handler om smittevern.

Løvebakken er tørst. Tørst på makt. Tørst på markering

—  

Innstrammingen før jul har gitt resultater. Norge ser ut til å unngå oppblomstring av smitte. Massedød og mer ekstreme og ødeleggende tiltak er realiteten i mange land som står Norge nært. Løsner man for raskt opp kan prisen bli mye hardere tiltak seinere. Når smittetallene er lave er det ikke utenkelig at det er bedre å videreføre tiltak enn å fjerne dem.

Står om et par uker

Det er gode argumenter mot mange av innstramningene, og det er skjevheter i tiltakene som kan kritiseres. Denne avis har tidligere påpekt forskjellsbehandlingen mellom kirker og andre kulturarrangementer. Her har alle sin kampsak, og debatten blir vanskelig fordi det er vanskelig å påvise helt eksakt hvilke av de mange tiltakene som virker.

Det er gode argumenter for å myke opp skjenkestoppen. Utelivsbransjen er en av de sektorene som har måttet lide mest. Mange frykter for livsverk og arbeidsplasser. Ekspertene heller mot en snarlig gjenåpning, selv om Folkehelseinstituttet og Helsedepartementet ikke er helt enige om datoen. Det sto uansett om få uker.

Men så lenge kunne ikke smitteopposisjonen vente. For Løvebakken er tørst. Tørst på makt. Tørst på markering. Det gjør seg dårlig i en pandemi. Ekspertrådene sier det snart er på tide å åpne kranene. De hadde fint tålt å være lukket noen uker til. Norge har en lav tiltaksbyrde fordi vi er tilbakeholdne og strenge. Opposisjonen har valgt en dårlig sak å markere seg på.

Som det heter i et land langt hardere rammet enn Norge: «Put a cork in it».

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder