Leder

Betenkelig valg i Uganda

En stadig mer autoritær president Yoweri Museveni har styrt Uganda i nesten 35 år, og styrer mot enda et omstridt gjenvalg.

Torsdag går uganderne til valg på nasjonalforsamling og president. Det skjer etter en brutal og kaotisk valgkamp, preget av alt annet enn demokratisk åpenhet. Regjeringen og Ugandas president gjennom 35 år, Yoweri Museveni, har grovt og på bred front misbrukt maktapparatet for hindre opposisjonens valgkamp.

Museveni vant presidentmakten gjennom frigjøringskamp og militærkupp i 1986, og ble senere demokratisk valgt i 1996. De første årene etter ble han ansett som en av kontinentets mest håpefulle ledere. Etter mange år preget av vold og uro, fikk Uganda under hans lederskap en slags stabilitet, med jevn økonomisk vekst, og betydelig framgang på alt fra skoledeltakelse til kamp mot Hiv-epidemien.

Er blitt autoritær leder

I likhet med mange andre ledere som klamrer seg til makten, har imidlertid Museveni endret seg i autoritær retning. Lovnader i 2005 om å gå av som president ble forlatt. I stedet sørget presidenten og regjeringspartiet Nasjonal motstandsbevegelse (NRM) for å få endret grunnloven slik at Museveni kunne bli gjenvalgt for tredje gang i 2006. Siden har han også fått fjernet en øvre aldersgrense på 75 år for presidenten, slik at 76-åringen etter torsdagens valg kan sikre seg enda en femårsperiode.

President Museveni leder et stadig mer undertrykkende og korrupt regime, som bør møtes med bred internasjonal fordømmelse

—  Vårt Land på lederplass

Det skjer etter en valgkamp der flere kandidater er arrestert, der valgmøter er blitt både forbudt og sterkt begrenset av påståtte koronatiltak, mens en rekke demonstranter er blitt drept. Særlig er det brukt grove virkemidler mot kampanjen til den fremste opposisjonskandidaten, den populære musikkstjernen Bobi Wine (38).

Mange demonstranter drept

Wine, eller Robert Kyagulanyi som er hans egentlige navn, har vært utsatt for alt fra trakassering og arrestasjoner, til anklager om å være en «utenlandsk agent». I november ble minst 54 mennesker skutt og drept under protester som brøt ut etter at Wine ble pågrepet, og i romjulen ble hans livvakt Francis Senteza drept etter å ha blitt påkjørt av et av militærpolitiets kjøretøy.

Torsdagens valg kan ikke betraktes som verken fritt eller rettferdig, selv om resultatet skulle vise en klar seier for Museveni og hans parti. Presidenten leder et stadig mer undertrykkende og korrupt regime, som bør møtes med bred internasjonal fordømmelse.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder