Leder

Godhet som gir håp

Etter at den tragiske katastrofen rammet Gjerdrum viste mye av det frivillige en stor og solidarisk innsats. Det gir håp.

Jordraset på Gjerdrum rammet et helt lokalsamfunn og flere familier. Men det rammet også et helt land på tampen av 2020. De som fikk kjenne de voldsomme naturkreftene på kroppen omtalte raset som et inferno og et mareritt de snart håpet å våkne fra.

For resten av oss rammet katastrofen på et tidspunkt da mange av oss hadde senket garden i juleferien og forsøkte å samle krefter til nye måneder med isolasjon og dugnad mot koronapandemien. En pandemi som allerede hadde gjort mange ensomme, fortvilte og motløse.

Hverken profesjonelle eller frivillige kan ta bort smerten og sorgen over tapet av dem man er glad i. Vi kan håpe det likevel kan gi et glimt av lindring for noen av dem å kjenne andre menneskers godhet, kjærlighet og varme når krisen rammer.

—  Vårt Land på lederplass

Noen har mistet alt de eide og må bygge opp livene sine på nytt. Det vil naturlig nok være svært krevende. Ikke minst blir det vanskelig for barn og ungdommer som har mange ubesvarte spørsmål. Dette er en hendelse de overlevende vil bære med seg ha resten av livet.

Aller hardest rammet er de som mistet sine kjære i jordskredet. Etter som dagene har gått, er stadig fler av de savnede blitt funnet omkommet og identifisert.

Stor frivillig innsats

Midt i den tragiske hendelsen var det derfor ekstra godt å se hvordan et helt lokalsamfunn og frivillige fra store deler av landet stilte opp med varme, omtanke og praktisk bistand og hjelp. En rekke frivillige fra hele regionen valgte å trå til så godt de kunne. Noen stilte seg til disposisjon i letearbeidet, gjennom for eksempel Norsk Folkehjelp og Røde Kors. Noen laget matpakker til de evakuerte, letemannskap og de som sto i førstelinje. Andre samlet sammen klær til de som hadde mistet hjemmene sine, eller var evakuert. Noen samlet inn penger eller stilte hjemmene sine til disposisjon. Kirken ble åpnet og en rekke frivillige stilte opp slik at mennesker kunne komme dit med sine fortvilelse, usikkerhet og sorg.

Den praktiske hjelpen har vært svært viktig for alle som måtte forlate hjemmet sitt uten annet enn klærne de sov i. Flere av dem av dem uttrykte takknemlighet over for eksempel en idrettshall som ble fylt opp av klær, utstyr, mat og leker i dagene som fulgte. Slik slapp de å bruke tiden til å finne det aller mest nødvendige klesplagg og utstyr de aller første dagene.

Hardest rammet

De som har mistet sine nærmeste har det selvsagt tyngst. Hverken profesjonelle eller frivillige kan ta bort smerten og sorgen over tapet av dem man er glad i. Vi kan håpe det likevel kan gi et glimt av lindring for noen av dem å kjenne andre menneskers godhet, kjærlighet og varme når krisen rammer.
Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder