Leder

Den viktig nyttårspraten

Vi har vært helt eller delvis lenge i isolasjon lenge nå. For mange vil en nyttårsprat på telefon bety veldig mye. Vi har alle noen vi kan huske på i nyttårshelga.

Helt siden mars har vi alle hatt begrenset kontakt med andre på grunn av koronaen. Selv om sommeren var litt lettere, har høsten vært lang og tung for svært mange mennesker. Noen av de som er mest utsatt har vært mest isolert og har dermed hatt minst kontakt med andre mennesker. Dette gjelder særlig eldre og kronisk syke. Mange i denne gruppen hadde mindre daglig kontakt med andre mennesker fra før. Derfor er de blitt hardt rammet gjennom de lange månedene som ligger bak oss.

Det er mye god mental helse i å vite at noen husker på deg og vil deg vel.

—  Vårt Land på lederplass

Ta noen samtaler

Selv om sola nettopp har snudd, er vi fortsatt i den mørkeste tida av året. Det er fortsatt mange uker til vi virkelig vil merke at det går mot vår og lysere tider. Trolig vil det også ta tid før korona-restriksjonene kan fjernes. Selv om Norge nå har startet vaksineringen, vil det fortsatt drøye før mange nok er vaksinert til å at det gir beskyttelse for de svakeste.

Det betyr at vi må holde ut restriksjonene litt til. Men akkurat nå er det viktig at vi tenker på de som sitter mye alene i isolasjonen. Noen av dem vil kunne få vaksine i løpet av få uker, mens andre vil måtte vente lenger. Det kan det være tungt for mange midt i mørketida.

Derfor bør vi alle tenke på dem vi kjenner som er ekstra utsatt i ulike former for isolasjon. Det kan særlig gjøres ved å sette av tid til en lengre samtale på telefon, på samme måte som vi ellers ville bedt dem på kaffe eller middag dersom det var normale tider. Nå kan disse pratene tas over telefon eller skjerm hvis det er mulig.

Vær kreativ

Men det er også mulig å være kreativ å gjøre aktiviteter som ikke bryter med smittevernreglene. For noen beboere på sykehjem er drømmen å komme seg ut en tur. Noen vil ha stor glede av å bli hentet på tur, enten de går selv, eller sitter i rullestol. Dette kan være en kjærkommen variasjon i en ensforming hverdag. Romjul eller nyttårshelg kan være en god anledning for et slikt besøk.

Det som er det aller viktigste, er at vi viser at vi tenker på hverandre og gjør det lille ekstra som kan bety noe for andre. Det er mye god mental helse i å vite at noen husker på deg og vil deg vel. Det trenger vi alle i disse krevende korona-tider.
Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder