Leder

Vi må stå smittevern-løpet ut

De mest utsatte vil først få korona-vaksinene som snart kommer til Norge. På sikt satser myndighetene at hele befolkningen får vaksinen. De som får tilbud bør takke ja.

Torsdag kom gladmeldingen om at de første korona-vaksinene kommer til Norge på julaften. Det er litt av en julegave etter et år med usikkerhet, frykt for smitte og isolasjon. Det er gledelig at de aller første i Norge vil få vaksinen allerede 27 desember. Det bekrefter statsminister Erna Solberg.

Den første forsendelsen inneholder kun nok vaksiner til 5000 personer. Men nye forsendelser vil ankommer Norge i løpet av få uker. Det betyr trolig at rundt 1,3 millioner nordmenn vil være vaksinert ved påsketider. Da vil de mest utsatte gruppene være vaksinert i Norge. Slik helseminister Bent Høie påpeker er vi da i en helt annen situasjon enn i dag. En viktig grunn til at vi har hatt denne krevende dugnaden, med avstand og isolasjon, er nettopp for å skjerme de mest utsatt blant oss.

Både Solberg og Høie har understreket at vaksinen er frivillig. Mye tyder på at svært mange av de som først får tilbud om vaksinen vi si ja. Det er et større spørsmål om de som ikke er like utsatt vil ta vaksinen.

Det er svært viktig at vi ikke slipper for opp koronatiltakene vi nå lever under, før mange nok er vaksinert

—  Vårt Land

Vaksine-skepsis finnes

Vi vet at det finnes miljøer som er kritisk til vaksiner og som frykter bivirkninger. Dersom mange nok tenker slik kan viruset fortsatt spre seg, og kanskje ramme noen av dem som er utsatt, men som ikke kan ta en slik vaksine på grunn av dårlig helse.

Da er det verdt å huske på at selve korona-sykdommen også har en rekke negative virkninger. Både fordi mange blir langvarig syke, men også fordi mange opplever at ettervirkningene av viruset er betydelig tøffere enn en vanlig influensa. Mange opplever utmattelse, nedsatt allmenntilstand, pusteproblemer og andre symptomer. Det er altså ikke bare vaksinen som kan gi bivirkninger. I høyeste grad gir også selve viruset de samme bivirkninger. Noen av disse er også langt mer alvorlig.

Vi må holde ut litt til

Det er dessuten svært viktig at vi ikke slipper for opp korona-tiltakene vi nå lever under, før mange nok er vaksinert. Høie uttalte nylig at «vi må beholde smittevern-tiltakene til vaksinasjonen er godt i gang. Når risikogruppene er vaksinert håper vi at tiltak kan trappes ned».

Nordmenn har vist fantastisk dugnadsånd, og i stor grad fulgt smittevernråd fra myndighetene. Det har gitt oss en helt annen smitterate og dødsrate enn for eksempel i Sverige. Nå er det viktig at vi ikke ødelegger de gode resultatene i innspurten før mange nok er vaksinert om få måneder.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder