Leder

FrPs trumpisme

Det nye nasjonale høyre skaper problemer for etablerte høyrepartier. I USA har det rammet republikanerne, i Norge er det Fremskrittspartiet.

Eksklusjonen av Fremskrittspartiets fylkesleder i Oslo framstår som mer enn en reaksjon på en brysom person. Partiledelsen har tydeligvis bestemt seg for å sette en stopper for en fløy som ønsker å dreie partiet mer over i en nasjonalkonservativ retning.

For utenforstående kan det være vanskelig å se hva den politiske uenigheten dreier seg om. Fremskrittspartiet er jo allerede det mest innvandringskritiske, muslimkritiske og nasjonalistiske partiet. Hvilke politiske standpunkter er det egentlig som skiller for eksempel Sylvi Listhaug og Per Willy Amundsen fra fylkeslederen i Oslo? Det er ikke liberalistiske standpunkter til skatter, avgifter og frihet fra statlig innblanding det er uenighet om.

Samarbeid svekker profilen

Noe av uenigheten henger nok sammen med regjeringsdeltakelse og samarbeid med regjeringen. De kompromissene det medfører, oppleves som en svekkelse av partiets profil. Det har lenge vært et betydelig mindretall i stortingsgruppa som synes det fører partiet i feil retning. Men en slik strategisk uenighet lever mange partier med.

Det er en dyp forskjell i forståelse av politikken mellom det nye høyre og det mer tradisjonelle høyre. Det er ikke overraskende om det fører til avskallinger og nye partier.

—  Vårt Land

Det som skjer i Fremskrittspartiet må trolig heller forstås som en del av en internasjonal trend. Det har vokst fram en ny høyrefløy som ønsker et klarere brudd med den internasjonalismen som har dominert politikken i mange tiår i både Europa og USA. Det gir seg utslag i mange slags partidannelser og bevegelser. Men felles for dem alle er en skepsis til de partiene og elitene som har hatt styringen.

Denne mer militante nasjonalismen og eliteskepsisen går også ofte sammen med en manglende tillit til de eksisterende demokratiske systemene. Mange mistenker elitene for å bruke demokratiet til å fremme sine interesser på bekostning av det de oppfatter som folket.

Trumpismen splitter republikanerne

Dette er noe av kjernen i det vi nå må kunne kalle den amerikanske trumpismen, altså de strømningene som førte til at Donald Trump ble valgt og nå til at mange nekter å akseptere at han tapte valget. Det republikanske partiet står foran en alvorlig krise, hvor de må velge mellom trumpismen og den mer tradisjonelle politiske linjen som senatsleder McConell til slutt har valgt.

Det er selvsagt stor avstand mellom det som skjer i USA og det som skjer i Fremskrittspartiet. Men noe av grunnlaget for eksklusjonen i Oslo var at partilederen mente valget av Joe Biden var juks. Det er en dyp forskjell i forståelse av politikken mellom det nye høyre og det mer tradisjonelle høyre. Det er ikke overraskende om det fører til avskallinger og nye partier.

Selv om vi ofte er uenige med Fremskrittspartiet, synes vi det er bra at de markerer en grense for hva de kan stå for. Så blir det spennende å se hvor store konsekvenser det får.



Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder