Leder

Frps dramatiske kirkekutt

2021 vil være det første år med ny tros- og livssynslov. Dersom regjeringen samtidig går med på Frps kirkekutt i forhandlinger om statsbudsjettet, vil det være et uforståelig og dårlig signal.

Frp satt seg nylig til forhandlingsbordet med regjeringspartiene med krav om å kutte støtten til Den norske kirke (Dnk) med 220 millioner. Om regjeringspartiene går med på kutt vites ikke i skrivende stund. Men det vil i så fall være et svært dårlig signal.

Dramatisk kutt for folkekirken

Et slikt kutt vil være dramatisk for en folkekirke som skal være til stede i hele landet og møte mennesker i både glede og sorg. I dag er det 3,7 millioner medlemmer i Den norske kirke. Et kutt på 10 prosent kan bety at flere småsteder vil miste sine kirketilbud. Det vil også ramme mange og viktige tilbud i kirken landet rundt.

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum går så langt at hun kaller Frps kutt for «en rasering av folkekirken». Hun sier et slikt kutt vil gjøre det umulig å være en landsdekkende folkekirke. Hun nevner en rekke kjerneoppgaver som kan bli rammet: kirkebygg, diakoni, barnekor, eldretreff, kulturarbeid, trosopplæring og kirkelige handlinger.

Det som også kan rammes er kirkens evne til å møte folk som er rammet av kriser, ulykker og dramatiske hendelser. Vi vet alle hvor viktig rolle kirken hadde etter hendelser som for eksempel 22. juli.

Flere i borgelige leir følger Frp

Det som også bekymrer oss er at flere miljøer i borgerlig leir går i samme retning som Frp. Det ble nylig kjent at Høyres ungdomsorganisasjon også ønsker å fjerne hele støtten. Det er overraskende at et konservativt ungdomsparti ønsker en så radikal endring. Nå jobber Unge Høyre for å få gjennomslag i moderpartiet. Fra før er det kjent at Unge Venstre også ønsker å fjerne tros- og livssynsstøtten slik den er i dag. Det som tidligere var en massiv enighet på borgelig side om å bevare støtten til Den norske kirke har de siste årene skrumpet inn.

Kutt i rammebetingelsen til Den norske kirke vil gå utover de øvrige trossamfunnene i Norge, som får offentlig støtte per medlem basert på Dnk støtte. Ingrid Rosenhoff Joys, generalsekretær i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, har regnet på dette. To eksempler er at Humanetisk forbund vil få et kutt på runt 6 millioner, mens katolikkene vil kunne miste rundt 10 millioner.

Trosfrihet og historie

Det er sterkt beklagelig at Frp, som er et parti som er opptatt av den kristne kultur og identitet er villig til å kutte så hardt i Dnk, den institusjonen som særlig formidler dette. Det er historieløst og en svekking av kirken, slik Sps leder Trygve Slagsvold Vedum nylig uttalte til Vårt Land.

2021 vil være det første år med ny tros- og livssynslov. Dersom den innføres samtidig med kutt til Den norske kirke vil det være et uforståelig, historieløst og dårlig signal fra regjeringen.

LES OGSÅ:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder