Leder

Håpefullt for fred i Sudan

De siste dagene har over 10.000 etiopiere flyktet over grensen til Sudan fra ulmende borgerkrig i Tigray-regionern. Samtidig opplever Sudan sin mest løfterike periode på over mer enn 30 år.

CORRECTS IDRIS TO IDRISS - Leader of the Justice and Equality Movement (JEM) Dr. Gibril Ibrahim, from back left, leader of the Sudan Revolutionary Front (SRF) Dr. El Hadi Idris wave their hands as Yasir Said Arman of the Sudan People's Liberation Movement – North (SPLM-N) shakes hands with President of Chad Idriss Deby, seated left, at a ceremony to sign a peace deal between Sudan's transitional authorities and a rebel alliance, in Juba, South Sudan, Saturday, Oct. 3, 2020. (AP Photo/Maura Ajak)

Mens utviklingen går dramatisk feil vei i Etiopia, har det de siste månedene kommet håpefulle nyheter fra nabolandet Sudan. Senest søndag returnerte opprørsledere fra Sudans revolusjonære front (SFR) til hovedstaden Khartoum, etter å ha undertegnet en fredsavtale med myndighetene i begynnelsen av oktober.

SFR er en paraplyorganisasjon for ulike opprørsgrupper fra Darfur, samt delstatene Sør-Kordofan og Blånilen, og fredsavtalen tar sikte å ende den 17 år lange krigen om blant annet har rammet Darfur-regionen vest i Sudan hardt.

Startet med folkelig opprør

Utviklingen i Sudan er et eksempel på at folkelig opprør og protest kan skape avgjørende positiv utvikling. Den nåværende overgangsregjeringen i det konfliktherjede landet kom til makten etter at folkelige protester bidro til at diktatoren Omar al-Bashir ble fjernet fra makten i april 2019.

Da hadde Bashir vært landets president siden et islamistisk kupp i 1989. De siste 10 årene var han etterlyst av den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC), anklaget for forbrytelser mot menneskeheten og folkemord under Darfur-konflikten.

«Partnere og fredsskapere»

Søndag kunne lederen for Sudans regjerende suverene råd, general Abdel-Fattah Burhan, ønske lederne av Sudans revolusjonære front (SFR) velkommen som «partnere og fredsskapere», da de returnerte fra eksil i Sør-Sudan.

Ifølge leder for opprørsfronten, Al-Hadi Idriss, betyr deres retur til Sudan at de har blitt en del av overgangsregjeringen. Meningen er at deres væpnede styrker skal integreres i Sudans væpnede styrker, og avtalen gir utvidet selvstyre for de sørlige provinsene Blånilen, Sør-Kordofan og Vest-Kordofan.

Normalisering med Israel

Det er bare noen uker siden USA bidro til en avtale som normaliserer forholdet mellom Sudan og Israel. Normaliseringen kom i kjølvannet av at USAs president Donald Trump erklærte at Sudan ville bli fjernet fra amerikanernes liste over land som støtter terrorisme, etter at Sudan lovet å overføre drøye tre milliarder kroner til amerikanske terrorofre og deres familier.

Fortsatt har ikke alle opprørsgrupper i Sudan inngått fredsavtaler med myndighetene, men utviklingen gir grunn til håp. Overgangsregjeringen har imidlertid en formidabel oppgave med å gjenreise økonomien, og trenger å overføre ressurser fra oppblåste militærbudsjetter til sivil sektor. Et kompliserende element i fredsframgangen, er strømmen av flyktninger til Sudan fra den nå krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia, en konflikt som truer med å destabilisere en hel region.

LES MER:

• – Etiopia må ta oppgjør med fortiden

• Israels nye venner

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder