Leder

Israels nye venner

Sudan-avtalen er en betydelig seier for Israel. I stedet for boikottes, blir de nå en slags bestevenn for arabiske land.

I Sudans hovedstad Khartoum vedtok Den arabiske liga i 1967 «de tre nei»: Nei til fred med Israel, nei til anerkjennelse av Israel og nei til forhandlinger med Israel. Nå har Khartoum erstattet alle de tre nei med ja. Sudan blir det tredje arabiske landet som dette året normaliserer forholdet til Israel.

I motsetningen til Emiratene og Bahrain, har Israel nå sluttet fred med et land de har vært i krig med. Sudan deltok med soldater i krigen mot Israel i 1948, huset den beryktede terroristen Carlos og forsynte inntil nylig Hamas med våpen. Og Israel har bombet mål i Sudan i de senere årene.

Israel blir araberes bestevenn

Dette er derfor en betydelig seier for Israel. I stedet for å boikottes, blir de nå en slags bestevenn for arabiske land. Det er også en sikkerhetspolitisk gevinst. Smuglerruter for både terrorister og våpen kan bli stengt, og Hamas mister en støttespiller.

Sudans fremste gevinst er å bli tatt av USAs terrorliste med tilhørende sanksjoner. De får også tilgang til israelsk teknologi og handelssamkvem, kanskje særlig når det gjelder jordbruk.

Den viktigste grunnen til denne helomvendingen, er regimeskiftet i Sudan i fjor, da en folkelig oppstand kastet Omar al-Bashirs regime. Siden da har Sudan orientert seg mot Vesten.

Trump-regjeringen i USA har også presset på, ikke minst for å få avtalen i havn før presidentvalget i USA. Trump kan nå få en fredsfjær i hatten, og dessuten vise israelsvennene i USA at han er mannen å satse på.

Spørsmålet er om dette har gått for raskt. Sudan styres av en overgangsregjering, som skal erstattes med en valgt regjering i 2022. Normalisering med Israel er upopulært i store deler av befolkningen, som hovedsaklig er muslimsk. Det største partiet i landet har allerede tatt avstand fra avtalen.

Saudi-Arabia kommer snart etter

Donald Trump har sagt at han regner med at Saudi-Arabia snart følger etter og slutter fred med Israel. Saudiene har ganske sikkert bidratt til Sudan-avtalen. Det er trolig de som betaler erstatningen på 335 millioner dollar som Sudan skal gi til ofre for terror.

Saudi-Arabia vil nok likevel vente til etter ny president er valgt i USA. Derimot kan det hende at Oman snart følger etter. Dermed blir Israel del av en sunni-arabisk allianse rettet mot Iran.

USAs militære tilbaketrekking fra Midtøsten er en av grunnene til at dette oppstår. USAs allierte søker støtte hos Midtøstens sterkeste militærmakt: Israel.

Dette er godt nytt for Israel. Det er dårlig nytt for palestinerne. Bunnen har falt ut av deres strategi for å oppnå avtale med Israel. De mangler både lederskap og strategi.

• LES MER:

Sudan normaliserer forholdet til Israel og fjernes fra USAs terrorliste

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder