02 December 2020Leder

Vårt Land: Bolivia trenger en ny start

Det går mot comeback for sosialistpartiet i Bolivia. De 11 millioner innbyggerne i det fattige søramerikanske landet trenger nå en ny start, og en samlende president.

Helgens valg i Bolivia ble avholdt etter et særdeles dramatisk og splittende år. Det endelige valgresultatet er ikke ventet på flere dager, men valgdagsmålingen tyder på en overraskende klar seier til venstresidens kandidat Luis Arce.

Dermed kommer etter alt å dømme sosialistpartiet Mas tilbake til makten, til tross for å ha vært utsatt for en voldsom svertekampanje fra høyresiden, eliten og toneangivende medier under valgkampen.

Førte omfordelende politikk

Mas ledet Bolivia i nesten 14 år før fjorårets omstridte presidentvalg, som endte med at president Evo Morales ble kastet og måtte rømme i eksil. Morales var landets første president med urfolksbakgrunn, og førte en radikal og omfordelende politikk.

Ifølge tall fra Verdensbanken falt landets fattigdomsrate fra 60 prosent til 35 prosent i hans periode, men det ble etter hvert stadig mer urovekkende tendenser til maktmisbruk fra regjeringspartiet.

Anklager om valgjuks

Etter at Organisasjonen for amerikanske stater (OAS) konkluderte med at Morales og hans sosialistparti vant valget for et år siden etter omfattende valgfusk, ble Bolivia kastet ut i en politisk krise, der den konservative senatoren Jeanine Áñez ble innsatt som midlertidig president. Men det er fortsatt omstridt hva som faktisk skjedde under valget. Blant annet har den amerikanske avisen The New York Times skrevet at rapporten fra OAS var misvisende, og at Morales faktisk vant valget.

I så fall var det som deretter skjedde et politisk, militærstøttet kupp. Organisasjonen Human Rights Watch kritiserte nylig i en rapport de midlertidige makthaverne for å ha bedrevet en heksejakt i sin kamp mot venstresiden og deres allierte. Blant annet skal de ha misbrukt rettssystemet til å rette syltynt begrunnede terroranklager mot en del av Morales sine støttespillere.

Får krevende oppgave

Politisk uro, kupp og økonomiske kriser har preget Bolivias historie, men det er grunn til å håpe at helgens tilsynelatende klare valgresultat kan skape ro og gjenopprette landets demokratiske orden. Sosialistpartiets kandidat Luis Arce fikk på valgdagsmålingen 52,4 prosent av stemmene, mer enn 20 prosentpoeng foran hovedutfordreren Carlos Mes fra sentrumspartiet Sivilsamfunn (CC).

Den økonomiutdannete Arce var tidligere finansminister under Morales, i en periode med stabil økonomisk vekst og bedre velferdsordninger for de fattige. Som president får han nå en formidabel oppgave med å få Bolivia ut av landets politiske og økonomiske krise, og ikke minst med å dempe det siste årets eskalerende polarisering.

LES OGSÅ:

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder