Leder

Trumps koronabudskap

Svært mange oppfatter nok Trumps nyeste budskap i lys av at han er en av verdenslederne som ikke har vært opptatt av å holde avstand og følge smitteråd.

Både i Norge og andre steder i verden har statsledere og helsemyndigheter brukt mye tid og krefter på å oppfordre sine befolkninger til å ta ansvar, overholde helseråd, holde avstand og bruke munnbind. Grunnen er at dette kan bidra til å holde koronasmittetallene nede. Slik kan vi alle bidra til å skjerme de svakeste blant oss mot smitte.

I et slikt perspektiv var det forstemmende å høre president Donald Trumps budskap i en video som var publisert på Twitter natt til tirsdag. Han sa: «Jeg har lært så mye om koronaviruset. Én ting er sikkert: Ikke la det dominere deg, ikke vær redd for det. Du kommer til å vinne over det».

LES OGSÅ: – Det er fristende å godte seg over Trumps koronasykdom, men da synker vi til hans nivå

Pårørende reagerer

Noen vil oppfatte budskapet som positivt: At vi skal vinne over viruset. Men svært mange oppfatter nok budskapet i lys av at Trump er en av de verdenslederne som ikke har vært opptatt av å holde avstand og følge smitteråd. Ikke minst latterliggjorde han sin motkandidat Joe Biden for hans omfattende bruk av munnbind. Dessuten har han ikke tatt avstand fra egne supportere som velger å ikke følge smittevernråd.

I USA har flere reagert på hans budskap til folket om at vi ikke trenger å være redde. Blant de som har reagert sterkest finner vi mennesker i USA som har mistet sine kjære til korona. Nå opplever de at Trump bagatelliserer pandemien. Det oppleves naturlig nok vondt for pårørende.

Sinte pårørende

Nyhetsbyrået AP skriver om pårørende som er sinte etter uttalelsene hans. De har blant annet snakket med Scott Sedlacek, som var en av de første kjente koronasmittede i USA. Hans gamle far døde senere av viruset. Han sier: «Jeg er glad for at det virker som det går bra med presidenten. Han har leger som kan gi ham medisiner som ikke er tilgjengelig for de store masser. For oss andre, som forsøker å beskytte oss mot viruset, er oppførselen hans en skam».

Nyhetsbyrået snakket også med Marc Papaj, som mistet sin mor, tante og mormor i pandemien. Hun er også svært kritisk til Trumps kommentarer. «Tapet av mine elskede familiemedlemmer kommer til å dominere restern av mitt liv. Men han bryr seg ikke om noen av oss, så lenge han selv har det bra».

Feil budskap

Det kan se ut til at vi er midt i andre smittebølge av den alvorligste pandemien som har rammet verden i moderne tid. Derfor er det svært alvorlig at Trump gir signaler om at vi ikke bør ta koronatrusselen på alvor.
Et slikt budskap kan få konsekvenser for USA, som allerede har hatt svært høye smitte- og dødstall. Dersom Trumps supportere ikke tar smittevernråd på alvor, kan viruset spre seg mer i USA enn nødvendig.

Men dette kan også få konsekvenser for andre land. Trump har sympatisører i mange land, som kan velge å lytte til hans råd. Dersom det skjer kan pandemien spre seg mer i mange land, enn det ellers ville.
Det er ingen tvil om at Trump har valgt sin strategi for å møte vår tids størst pandemi. Vi bør heller lytte til våre egne helsemyndigheter og deres smittevernråd.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder