Leder

Kulturlivet bak i køen

Det er et tankekors at dette skjer under den regjeringen som mer enn noen annen har snakket om kultur som næring.

Det har vært et ganske tøft år for kulturminister Abid Raja. Man kan hevde at 2020 har vært et krevende år å være minister – ingen kunne forberede seg på hva som skulle komme. Samtidig er det et faktum at andre regjeringsmedlemmer har vist handlekraft i disse vanskelige tidene og trolig steget i popularitet. Partikollega Guri Melby er ett eksempel på dette.

I juli fikk Raja kritikk i en rapport fra Menon Economics, som ble utarbeidet på oppdrag fra Kulturrådet. Rapporten viste at kunstnere slet med å forstå støtteordningene, og at de ikke var fleksible nok. I rapporten ble det anslått at norsk økonomi ville krympe seks til åtte prosent i 2020 – mens så mye som halvparten av verdiskapningen i kultursektoren ville gå tapt, om man trekker fra film og dataspill.

Kulturlivet spesielt utsatt

Det var uunngåelig at kultursektoren ble hardt rammet økonomisk. Dette skyldes kulturlivets egenart – at svært mye av det er hendelsesorientert og krever møteplasser mellom publikum og utøvere. Løsningen i første omgang var kompensasjonordninger, som skulle gi aktører på kulturfeltet økonomisk kompensasjon for tapt inntekt.

Framover er regjeringens plan å gradvis fase ut kompensasjonsordningen til fordel for en stimuleringsordning. Hensikten er å belønne fortsatt aktivitet på kulturfeltet, til tross for at inntektene blir mindre en god stund til. Fra å spytte inn penger for avlyste arrangementer, skal myndighetene nå gi støtte til dem som faktisk gjennomfører – ved å betale for de setene som må stå tomme av smittevernshensyn. Det settes av 900 millioner til dette.

Stusser på prioriteringene

Erik Ulfsby, sjef for Det Norske Teatret, spurte i fredagens Dagsnytt18 hvor høyt denne regjeringen egentlig prioriterte store, åpne kulturinstitusjoner. Mens det er fritt fram å bevege seg rundt på landets kjøpesentere, må store scener som Grieghallen, Operaen og Nationaltheatret stoppe ved 200 publikummere – selv om man sitter i ro på bestemte seter uten å snakke. I Danmark er det mulig med 500 på liknende arrangementer.

Kulturaktørene selv vet godt at åpningen må skje gradvis og kontrollert. Likevel mener vi flere av dem har gode grunner til å føle seg forbigått i prioriteringene som har vært gjort. Det er et tankekors at dette skjer under den regjeringen som mer enn noen annen har snakket om kultur som næring. Her ser det ut til at andre næringer har fått sine ønsker fortere innfridd, og det må Raja ta sin del av ansvaret for.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder