Leder

Øk presset på Hviterussland!

Internasjonalt press virker. Derfor er det svært viktig at Norge, sammen med andre land og organisasjoner, nå øker presset mot Hviterussland.

Statsminister Erna Solberg varsler straffetiltak mot Hviterussland. Dermed slutter Norge seg til EU, som har varslet sanksjoner mot landet. Etter valget 9. august hevder flere at det har vært omfattende valgfusk etterfulgt av brutal vold fra politiet mot demonstranter. Etter valget erklærte Lukasjenka seg som valgvinner med rundt 80 prosent av stemmene. Dette nekter både opposisjonen og store deler av befolkningen å godta.

Må stå sammen

Solberg skriver at president Aljaksandr
Ryhoravitsj Lukasjenka har styrt landet med autoritære midler helt siden 1994: «Grunnleggende
politiske og sivile rettigheter har vært undertrykt, og flere tidligere presidentvalg har vært beheftet med store mangler», skriver hun videre. Statsministeren understreker at europeiske land bør stå sammen om å fordømme både det ufrie valget og jobbe for å stoppe volden.

Den norske Helsingforskomité er blant flere som mener valget var ufritt og ikke anerkjenner det. Bjørn Engesland, generalsekretær i organisasjonen, sier at menneskerettighetsbruddene er så grove at det internasjonale samfunnet umiddelbart må fordømme jukset og volden. Han mener det trengs raske og harde sanksjoner mot Lukasjenka og hans regime.

Kraftig internasjonal kritikk

De siste dagene har Hviterussland fått kraftig kritikk fra mange hold for den overdrevne voldsbruken mot fredelige demonstranter. Kritikken har blant annet kommet fra FN og Amnesty. Sistnevnte mener vitneutsagnene vitner om «utbredt tortur», og hevder at flere av de arresterte ble avkledd, slått og truet med voldtekt.

Etter massiv internasjonal kritikk ble over tusen arresterte demonstranter løslatt fredag. Løslatelsen av fanger viser at det internasjonale presset faktisk virker. Det er derfor svært viktig at Norge, sammen med andre land og organisasjoner, nå øker presset mot landet. Det er helt nødvendig dersom det skal skje endringer i Hviterussland, landet som styres av han som ofte omtales som Europas siste diktator.

LES OGSÅ:

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder