Leder

Dialog er beste løsning

«Det er for lite positive saker i avisene». Det er en kjent klage. Vel. I dag kan vi presentere en gladsak.

Vi har intervjuet butikkeieren Wakas Mir. Han samler inn penger for å betale bøtene en rekke personer som demonstrerte mot Stopp islamiseringen av Norge (Sian) på Mortensrud i juni. Der haglet det med egg og tomater mot Sian-leder Lars Thorsen.

LES OGSÅ: INTERVJUET MED BUTIKKEIEREN

Innsamlingen til betaling av bøter er nå en ting. Denne avis har liten tro på å kaste mat, uansett formål og kontekst, og selv meninger vi avskyr, må få fremmes i noenlunde fred så lenge de holdes innenfor norsk lov. Det som er gledelig, er at butikkeier Mir sier han gjerne vil ha en dialog med Sian-leder Lars Thorsen. Sian-lederen er positiv. «Jeg tror eneste løsningen er å ha en dialog hvor begge partene får sagt sitt», sier Thorsen til Vårt Land.

Troen på dialog

Ingen av partene tror på noen umiddelbar enighet, og det gjør heller ikke vi. Det skal store endringer til i Sian sitt budskap før det kan kalles et konstruktivt bidrag i debatten om innvandring og integrering. Men vi har mer tro på åpen og ærlig dialog enn hylende megafoner og egg i lufta. Den som tør å møte sin motstander åpent og ærlig er modigere enn den som roper høyest bak barrikadene.

Mange kaller troen på dialog naiv. Men sannheten er at det virker. Skepsisen til muslimer er lavest i de områdene av Norge der det bor flest muslimer. I Oslo er Frp nærmest utradert som parti, til tross for, eller mer riktig, på grunn av at Oslo Frp profilerer seg på nasjonalisme og fremmedfrykt.

Polariseringen øker, det kan vi unngå

I et innlegg Dagens Næringsliv omtaler Camilla Tepfers fra konsulentselskapet Infuture en interessant studie fra Universitetet i Lausanne. Den indikerer at vi i Norden er ikke så enige og harmoniske som vi liker å innbille oss. Til tross for lav spredning på en politisk høyre-venstre-akse er både Danmark og Finland svært polariserte når en ser på spørsmål som innvandring, sosialpolitikk og justispolitikk.

Norge er ikke omtalt i studien, men Tepfers påpeker at andelen norske velgere som rett ut misliker andre partier har økt kraftig. I 2013 var det bare Frp som var direkte mislikt av et flertall av velgerne, i 2017 fikk Frp selskap i den kollektive skammekroken av tre nye partier, MDG, SV og KrF. Alle som følger samfunnsdebatten ser også at tonen har hardnet til. Hets og trusler florerer, og karikering av motstanderen og framsettelse av direkte løgn blir stadig vanligere. Sosiale medier skulle bli «den store samtalen», men har i stedet blitt den store utskjellingen.

Det er når vi bare snakker med de som er så herlig enige med oss selv, at polariseringen øker. Det er en kjent mekanisme. Derfor må vi våge å ta skrittet og prate med motstanderen også i vår egen hverdag, slik Mir og 
Thorsen nå sier de vil gjøre.

LES MER:

• Sian-demonstrasjon i Oslo møtt med egg og tomater
• Planlagt Sian-markering i Oslo bekymrer
• Ønsker debatt om rasisme, ikke eggkasting

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder