Nyheter

Ønsker debatt om rasisme, ikke eggkasting

På lørdag holdt Sian en markering på Mortensrud Torg. Det møtte motstand, men ifølge sokneprest i Mortensrud Trond Løberg og bystyrerepresentant Farukh Qureshi var det langt fredeligere enn fremstilt i media.

Farukh Qureshi er bystyrerepresentant for Oslo Arbeiderparti og lokal ildsjel på Mortensrud. Han sitter igjen med en helt annen opplevelse etter helgens markeringer, enn det som ble skrevet om i mediene.

Bildene fra markeringen viste en tilgriset leder av Sian, Lars Thorsen, etter at motdemonstranter hadde kastet tomater og egg på ham.

Politiet måtte gripe inn for å opprettholde ro på stedet og avbrøt Sians markering etter en halvtime.

I etterkant av hendelsene har det vært debatt i sosiale medier om det er greit med kasting av mat på meningsmotstandere eller ikke.

Likevel opplevde flere av de som var til stede på markeringen at det var roligere enn hva bildene og rapportene tilsa.

– Det ble holdt et arrangement før Sian skulle ha sin markering. Der fikk vi frem ulike stemmer og perspektiv fra hele Mortensrud, sier Qureshi.

Støyete motdemonstrasjon

Initiativtakerne bak arrangementet Søndre Nordstrand mot SIANs hat og polarisering var tre lokale, unge voksne, ifølge Farukh Qureshi.

Han forteller at hensikten var å få frem et budskap om samhold og fellesskap, før Sian ble sluppet til en time senere. Flere fra arrangementet ble igjen for å overvære Sian sin markering og ta til motmæle mot budskapet.

– Jeg ønsket å være tilstede for både å ta til motmæle og for å håndtere situasjonen, dersom noen av våre lokale ungdommer lot seg provosere av Sians budskap, sier Qureshi.

Farukh Qureshi har delt flere bilder fra den fredlige motdemonstrasjonen mot Sian på lørdag. Han synes det er synd at matkasting skal prege debatten i etterkant. Foto: Privat/Facebook.

Farukh Qureshis bilder fra motdemonstrasjonen.

Motdemonstrasjonen i all hovedsak gikk fredelig for seg, ifølge Ap-politikeren.

– Det var primært en støy-motdemonstrasjon, for å overdøve Sians uttalelser. Noen få starta med å kaste egg, tomater og vannballonger, men selv da det pågikk var ikke demonstrasjonen amper. Det var helt greit å si fra.

Da motdemonstrasjonen var over, avsluttet de fleste fremmøtte med å gå ned på kne. Gesten har blitt et symbol på at en er imot rasisme.

Tar vekk fokuset

Hvilket inntrykk sitter du igjen med etter hendelsene på lørdag?

– Det var godt å se at så mange står sammen i kampen mot rasisme og hat, og som hegner om mangfoldet. Her var det folk i alle farger, former og fasonger. Folket veivet med det norske flagget og regnbueflagget. Jeg synes det er trist at vi sitter igjen med debatt som ikke handler om saken.

Qureshi synes det er dumt at det var noe som en liten andel gjorde, preger debatten i etterkant.

– Det er helt uakseptabelt å kaste ting, synes jeg. Det tar vekk fokuset fra det som egentlig er debatten.

Til senere oppfordrer bystyrerepresentanten om å ta til motmæle mot budskapet til Sian, men innenfor det loven tillater.

– Kampen er ikke over på en halv time, den er mye større enn det.

Styrket lokale

Trond Løberg, sokneprest i Klemetsrud og Mortensrud menighet, anslår at det møtte rundt femti mennesker til motdemonstrasjonen i forkant, og at det primært var lokalt engasjerte fra Mortensrud.

Da Sian fikk sin tilmålte tid, og la han naturligvis merke til at det ble kastet vannballonger, egg og tomater. Likevel mener han at det foregikk innenfor lovens rammer.

– Det skapte reaksjoner da de rev i stykker en Koran. Jeg var ikke så nær på dette at jeg kan si hva som skjedde, men når jeg leser om det i etterkant, har jeg inntrykk av at det har vokst noe på seg.

I tillegg til den lokale motdemonstrasjonen i forkant, hadde Mortensrud Festival, Mortensrud-Aker Sportsklubb og Klemetsrud IL ordnet til en møteplass ved fotballbanen på motsatt side av senteret parallelt med Sians demonstrasjon.

Med åpne griller og mulighet for å spille cricket og fotball, ønsket man å holde folk borte fra senteret mens Sian holdt på, forteller Løberg.

– Vi forsøkte å forhindre at Sian skulle komme overhodet. Deres ønske var å provosere frem reaksjoner, og det mente vi ikke ville være tjenelig. Jeg erkjenner at de har rett til det, men det var ikke for å tjene oss på Mortensrud på noen måte, sier han.

Når soknepresten oppsummerer lørdagens hendelser, mener han det bare styrket lokalsamfunnet.

– Vi fikk vist det samholdet vi har på Mortensrud, og at vi ønsker at folk fra forskjellige kulturer og med ulike religiøs bakgrunn står sammen.

LES OGSÅ:

---

Sian

  • Stopp islamiseringen av Norge skriver om seg selv at den har som formål er «å motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge.»
  • De hadde fått tillatelse av Bymiljøetaten til å holde demonstrasjon på Mortensrud i Oslo, en av de bydelene med en høy andel beboere med flerkulturell bakgrunn.
  • Demonstrasjonen ble møtt av motdemonstranter fra den politiske venstresiden.
  • Kilde: NTB

---

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter