Leder

Venstre og KrF bør avklare

Vi anbefaler KrF og Venstre å avklare sitt forhold til regjeringssamarbeid med Frp i god tid før valget.

De siste ukene har det begynt å bølge en diskusjon om hvilke regjeringskonstellasjoner på ikke-sosialistisk side som er aktuelle etter valget 2021. Naturlig nok vil dette være avhengig av hvor store de ulike partiene blir etter valget.

27. mai uttalte lederkandidat Sveinung Rotevatn til Aftenposten at han åpner for å slippe Frp inn i regjeringen igjen. Han peker på «kostnaden ved at vi ikke har flertall lenger». 20. juni gikk partiets nåværende nestleder, Terje Breivik, ut i samme avis med motsatt budskap. Han mener Venstre må si et «klokkeklart» nei til fremtidig regjeringssamarbeid med Frp. Han mener de to partiene «har gjort hverandre dårlige» og mener Venstre må gripe det «vidåpne rommet i sentrum av norsk politikk».

I Fpr er følelsene overfor både KrF og Venstre kjølige.
TV 2 har snakket med de fremste av Frps tillitsvalgte.
8. mars publiserte de en sak om at et stort flertall knuser Erna Solbergs drøm om et bredt borgerlig flertall. Ingen av de TV2 snakket med ønsket å regjere med Venstre. Kun en ønsket å regjere sammen med KrF. Et overveldende flertall ønsker å gå i regjering kun med Høyre. 10. april meldte NTB at Siv Jensen ikke blir overrasket dersom partiets landsstyre vil lukke døren for framtidig samarbeid med KrF og Venstre.

I KrF har det lekket ut få signaler. Riktignok fastslo Hans Fredrik Grøvan nylig til Vårt Land at avstanden er stor mellom KrF og Frp. Han presiserer at partiet er fornøyd med dagens regjering, og at det ikke er noen regjeringsdebatt i partiet. Men han kunne heller ikke lukke døren helt for et regjeringssamarbeid med Frp etter 2021.

Det framstår som om Frp er nærmest å tegne et tydelig regjeringsalternativ. Mye tyder på at de sier nei til begge de to små. Vi anbefaler KrF og Venstre å avklare sitt forhold til regjeringssamarbeid med Frp i god tid før valget. Fordi avstanden mellom partiene er så stor, er dette viktig å vite for Venstres og KrFs potensielle velgere. For en del av dem vil det også være avgjørende.

LES MER: 

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Leder