Leder

Sammen for det sentrale

Hvordan skjer samarbeid på tvers av kirke­samfunn og organisasjoner? Hva skal til for at ­kristenfolk klarer å trekke i samme retning?

Generalforsamling i KRIK. Silje Kvamme Bjørndal

Denne uka offentliggjorde KRIK endelig hvordan organisasjonens samlivsvedtak skal leves ut i praksis. Mens organisasjonen fortsatt vil løfte fram ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode ordning, kan de tillate at ledere og ansatte både ­mener og praktiserer et annet syn.

For Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) og ­Indremisjonsforbundet (ImF) vanskeliggjør dette ­videre samarbeid. I Vårt Land torsdag uttaler begge organisasjonene at KRIKs veivalg svekker sam­arbeidet.

En kollisjon virker uungåelig

NLM og ImF er organisasjoner som ikke følger med i den liberaliserende retning andre kirker og organisasjoner går. Å holde fast ved ekteskapet mellom mann og kvinne er for dem et sentralt teologisk spørsmål som involverer bibelsyn og en hel del ­andre større teologiske momenter. En kollisjon med KRIK virker uunngåelig.

Samtidig skjer det overraskende tverrkirkelig samarbeid i andre kroker av kirkelandskapet. Pinse­menigheten Kollektivet meldte seg i fjor inn i det lutherske IMI-nettverket. Pinsemenigheten SALT i Bergen aksepterer medlemmer som er døpt som barn. Baptister, pinsevenner og luteranere sam­arbeider om utdannelse i Stavanger.

Andre steder finner protestantiske kirker sammen

Hvorfor skjer slike ting mellom sammenslutninger som ellers er atskilt av store teologiske kløfter? Svaret er antakelig ikke at de er blitt enige, verken om dåp, nattverd eller synd. Snarere har disse organisasjonene funnet sammen av pragmatiske grunner. De ser at de har mye å tjene på å trekke sammen der de kan, og ikke minst at det gir bedre kår for evangeliets utbredelse.

Ellers i Europa finnes det mange flere eksempler på at protestantiske kirker finner sammen i nye ­konstellasjoner. Alt dette er antakelig tegn på at en god del økumenikk ikke skjer på grunnlag av ­teologisk tilnærming, men på grunn av at det fungerer­ godt i praksis. Kanskje er det slik KRIK, NLM og ImF kan stake ut kursen videre sammen: Ikke ved å nivellere meningsforskjeller eller prøve å komme til enighet, men ved å samarbeide om det som er felles.

LES MER:

• NLM og ImF om KRIK-vedtak: – Dette svekker samarbeidet

• Nytt vedtak: KRIK kan stille samlivskrav til ansatte

• Normisjon: Feil resept for Storsalens utfordringer

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder