Leder

Norge bør bidra med å hente ut de mest sårbare

Det er nettopp den ekstraordinære koronasituasjonen som gjør det akutt for flyktningene i Moria nå.

Migrants who camp out at the port of Mytilene after locals block access to the Moria refugee camp, wait to receive food and water by Greek authorities on the northeastern Aegean island of Lesbos, Greece, on Wednesday, March 4, 2020.Turkey made good on a threat to open its borders and send migrants into Europe last week. In the past few days hundreds of people have headed to Greek islands from the nearby Turkish coast in dinghies. (AP Photo/Panagiotis Balaskas)

Skjærtorsdag skrev nyhetsbyrået AFP at til sammen ti EU-land er enige om å hente opp mot 1.600 sårbare mindreårige fra flyktningleirene på de greske øyene. Tyskland sa de ville hente mellom 350 og 500 barn under 14 år de neste ukene, og oppfordret andre til å gjøre det samme. Forholdene i den overfylte Moria-leiren på Lesvos er elendige, slik vi skrev om da vi besøkte leiren i februar 2019.

2. påskedag signerte 19 tidligere statsråder et opprop om at Norge skal bidra i denne evakueringen. Blant statsrådene er representanter fra Ap, Sp, KrF, V, SV og H – og oppropet er initiert av Odd Einar Dørum og koordinert av Knut Vollebæk, som selv er blitt frisk etter å ha blitt rammet av koronaviruset.

«Vi vil oppfordre norske myndigheter til å følge opp det tyske initiativet og hente ut vår andel av en slik europeisk innsats», skriver de i oppropet. I praksis innebærer dette at Norge tar imot 20–30 mindreårige, hvis vi regner ut fra befolkningstall.

LES OGSÅ: Det burde ikke vært nødvendig for tidligere KrF-statsråder å be regjeringen hente barn hjem fra Moria-leiren, mener Geir Jørgen Bekkevold.

Jon Engen-Helgheim (Frp) mener en slik bistand vil sende feil signaler, og slik sørge for å forlenge flyktningstrømmen: «Henter vi ut dem, er det flere som vil prøve å komme etter», sier han til Aftenposten. Et annet motargumentet kommer justisdepartementet med: Regjeringen vil ikke prioritere dette, på grunn av «den pågående, ekstraordinære situasjonen» vi befinner oss i, sier statssekretær Hilde Barstad til Aftenposten.

Vi mener hjelpen til sårbare barn bør veie tyngre enn frykten for signaleffekten, som Frp er bekymret for. Og når det gjelder den ekstraordinære situasjonen, så er det nettopp den som gjør det akutt for flyktningene i Moria. Den norske håndteringen av krisen den seneste måneden viser at vi har kapasitet til å både hjelpe oss selv og andre. Viruset kjenner ikke landegrenser – solidariteten bør heller ikke gjøre det.

LES OGSÅ: Ropstad: Norge bør hjelpe barna, uavhengig av hva EU gjør 

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder